TEHNO OSVRT

Proveli smo vikend s najnovijim iPhoneom 16 Pro: Evo naših prvih dojmova

23.09.2024 u 19:17

Bionic
Reading

Među prvima smo se za vikend domogli odnedavno dostupnog pametnog telefona Applea, jedne od najpitomijih nadogradnji u posljednjih nekoliko godina

Kako dolazi jesen, dolaze i novi modeli iPhonea. Nakon što je prošlog petka Apple službeno pokrenuo prodaju najnovije serije mobilnih telefona, uhvatili smo priliku, ugrabili iPhone 16 Pro te iz prve ruke iskusili što donosi. Premda nakon dva dana testiranja ne možemo donijeti zaključke slične onima nakon dugoročnog recenziranja iPhonea 15 Pro Max, vikend je bio dovoljan za nekoliko prvih dojmova.

Na sreću, Apple nam je ove godine olakšao posao izbacivši uređaje koji, možda više nego ikad, sliče na prošlu generaciju. Premda s jedne strane nova boja, hrpa nevidljivih i nekoliko vidljivih nadogradnji možda ne zvuče kao povod za temeljitiji osvrt, moramo se podsjetiti da Apple vodi ovu politiku razvoja već jako dugo. iPhone 15 Pro i iPhone 16 Pro su različiti, no ne toliko da stvore snažnu odluku o tome koji je od njih bolji.

  • +3
iPhone 16 stigao u Hrvatski Telekom Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

iPhone 16 na virtualnim i fizičkim policama Hrvatskog Telekoma

Premijerno predstavljena u zagrebačkoj Areni, nova serija Appleovih mobilnih uređaja također dolazi na virtualne i fizičke police Hrvatskog Telekoma. Na hrvatskom je tržištu Hrvatski Telekom prvi ponudio iPhone još prije 17 godina, a sada nudi njegovu najnapredniju liniju s iPhoneom 16, iPhoneom 16 Plus, iPhoneom 16 Pro i iPhoneom 16 Pro Max, kao i četvrtu generaciju AirPodsa Pro, najnaprednijih AirPods slušalica dosad

Izgled i baterija su prilično dobri

iPhone 16 Pro je više-manje jednake veličine kao prošlogodišnji model, s time da dolazi s nešto većim ekranom (6,3 u odnosu na 6,1 inč), koji povećanu dijagonalu uglavnom pripisuje još tanjim rubovima. Uređaj jako ugodno leži u ruci, a pješčana boja stražnjeg stakla i bakreni ton titanijskog ruba izgledaju jako skladno.

Glavni Appleov selling point ovog puta je generativni AI, značajka koju konkurencija u svoje telefone trpa još od početka 2024. Problem je što taj sveti gral još nije stigao, a kako stvari stoje, nitko ne zna hoće li uopće stići u EU. Kad ga dobijemo priliku isprobati, možda će poboljšati dojam korisničkog iskustva, no bar zasad - riječ je o iPhoneu koji se uglavnom oslanja na kolekciju softverskih nadogradnji koje su s iOS-om 18 dobili i prošlogodišnji modeli.

Temelji za ovaj softver, u obliku bolje baterije i više memorije, nisu previše zamjetni u odnosu na prošlogodišnje modele. Ono što nam se najviše svidjelo je, doduše, to koliko je telefon izdržao. Uz uključenu SIM karticu, aktivni podatkovni promet i turistički tempo fotografiranja - iPhone 16 Pro je prije spajanja na punjač radio dva dana, što je iznenađujuće puno. Nakon što ga počne crpiti Apple Intelligence vjerujemo da će se to vrijeme smanjiti, no zasad je prilično impresivno.

Ekran je veći, ali ne baš zamjetno. Ne znamo je li to zato što inače koristimo iPhone 15 Pro Max, no malo veća dijagonala je ok, ali i dalje nije ništa zbog čega bismo bili uzbuđeni. Ekran je standardno blještav te dobro služi za konzumaciju YouTubea i videoigara.

Kamera je... zabavna?

Što se kamera tiče, tu pored nekoliko hardverskih poboljšanja imamo dosta zanimljivu situaciju. Najzanimljivija stvar kod iPhonea 16 i načina na koji koristite kameru mali je kapacitivni gumb na bočnom dijelu.

Ako ga jednom pritisnete, automatski ćete uskočiti u aplikaciju za kameru, a ako ga pritisnete dvaput, okinut ćete fotografiju. Ono što ga čini izvrsnim je to što potezom prsta njegovom dužinom možete mijenjati zum, a ako lagano pritisnete, spustit će vam se izbornik u kojem možete birati želite li čačkati po drugim postavkama: svemu od fokalne duljine i filtra do okvira slike.

Načini snimanja na 'šesnaestici' su diversificirani u standardne portrete i panorame, no ako se odlučite za računalnu obradu, dobit ćete izvrstan novi izbornik koji vam to omogućuje. U njemu, pored filtara, u vrlo čitkom sučelju možete mijenjati njihov intenzitet i boju, što uz sve ostale opcije prosječnog korisnika puno elegantnije približava razlogu zbog kojeg je fotografija zanimljiva - snimanjem raznih zanimljivih kadrova na maštovite načine.

Problem s tipkom koju Apple naziva Camera Control to je što se na nju trebate naviknuti. Pored toga što je dizajnirana za dešnjake, ona dosta čudno reagira na pritisak dok je ne naučite pravilno koristiti. Nama je, recimo, trebala cijela večer prije nego što smo izvježbali pritisak prstom, no nakon toga smo skoro svaki put kad bismo trebali kameru išli do nje preko nove tipke. S druge strane, vjerojatno najbolja stvar Camera Controla je to što se, za razliku od Action Buttona prošle godine, ne skriva iza premijske cijene te je dostupan i na jeftinijim modelima.

Treba nam još testiranja

Premda će nekima ovi dojmovi biti dovoljni da se opredijele ili preskoče ovogodišnji model, nekako nam se čini da se konačni dojmovi skrivaju iza još nekoliko tjedana korištenja - nečeg što ovaj put, nažalost, nismo dobili. Ono u što smo sigurni je da je novi iPhone 16 Pro prilično dobar telefon.

Ne radi se o uređaju koji će promijeniti svijet mobilne telefonije, već skladnom i elegantnom telefonu s dosta dobrom baterijom i zanimljivom novom značajkom za fanove mobilne fotografije. Problem je to što ga jednostavno moramo dulje isprobati da bismo u sve gore navedeno bili sigurni.

  • +2
iPhone 16 Pro Unboxing Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina