naplata od 1. lipnja

U Google Photos uskoro stiže veliko ograničenje, pogledajte što će se naplaćivati

10.05.2021 u 10:40

Bionic
Reading

Google planira ograničiti besplatne račune na 15 GB prostora, a nove mjere stupaju na snagu početkom lipnja

Google Photos 1. lipnja isključuje opciju beskonačne zapremnine za fotografije, što otprilike znači da morate požuriti ako želite pohraniti sve fotografije prije nego što kompanija uvede ograničenu pohranu od 15 GB. Dodatni prostor neće postati nedostupan - za njega ćete morati početi plaćati naknadu, objašnjava Verge.

Nova pravila igre vaš prostor na Googleu ograničavaju na 15 GB, što znači da će u ograničeni prostor Google Photosa zagristi vaš Gmail i Google Drive. Zanimljiva okolnost je ta da fotografije koje ste pohranili prije roka mogu premašiti maksimalan kapacitet vašeg računa. Ovo znači da, ako imate velik broj fotografija na kartici fotoaparata ili tvrdom disku, ne postoji bolji trenutak da ih pohranite u Photos.

Neograničena zapremnina koja je na snazi do 1. lipnja obuhvaća samo fotografije 'visoke kakvoće', u principu smanjene na rezoluciju od 16 MP. Sve fotografije 'izvorne kvalitete' računaju se kao ostale datoteke na, primjerice, Driveu - one će smanjiti količinu vašeg slobodnog prostora.

Nakon što Google 'sreže' vaš slobodni prostor preostat će vam plaćena usluga - 100 GB zapremnine koštat će vas dva dolara mjesečno.