KRAH KRIPTOBURZE

Bivša izvršna direktorica FTX-a osuđena na dvije godine zatvora, mora vratiti pozamašnu svotu

26.09.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Sudac je naveo Ellisoninu opsežnu suradnju s tužiteljima, koji su njeno svjedočenje opisali kao kritično za osudu Sama Bankman-Frieda

Savezni sudac na Manhattanu u utorak je izrekao dvogodišnju zatvorsku kaznu Caroline Ellison koja je pomagala u jednom od najvećih financijskih zločina u povijesti SAD-a. Ellison je, podsjetimo, nadzirala tvrtku povezanu s burzom kriptovaluta FTX, ali je zatim služila kao ključni vladini svjedok u suđenje osnivaču FTX-a Samu Bankman-Friedu (SBF).

Ellison se izjasnila krivom za sedam točaka optužnice za zavjeru i prijevaru, a savezne smjernice zahtijevale su 110 godina iza rešetaka. Međutim, izričući puno blažu kaznu, sudac Lewis Kaplan ukazao je na njezinu potpunu suradnju s tužiteljima i pouzdano svjedočenje tijekom suđenja Bankman-Friedu. Uz zatvorsku kaznu od dvije godine, Ellison je naređeno da vrati 11 milijardi dolara, isti iznos koji je sud naredio da preda i Bankman-Fried.

'Vidio sam mnogo kooperanata u 30 godina. Nikada nisam vidio nijednu sličnu gospođi Ellison,' rekao je Kaplan, prema Bloombergovim izvješćima iz sudnice, opisujući je kao 'ranjivu' i 'iskorištavanu'.

U memorandumu prije izricanja presude savezni tužitelji preporučili su blagu kaznu za Ellison, za koju su rekli da se sastala s vladinim istražiteljima više od 20 puta i pružila pregled vrijednih dokumenata uz svjedočenje protiv Bankman-Frieda. Njezino svjedočenje, napisali su tužitelji, bilo je 'od presudnog značaja za podizanje optužnice i osudu Bankman-Frieda, te za razumijevanje vremenskog okvira shema prijevare i raznih slojeva nedjela.'

Napomenuli su da je Ellison pristala surađivati ​​s istražiteljima u roku od nekoliko dana od proglašenja bankrota FTX-a i da je tijekom suđenja bila podvrgnuta 'izuzetno osobnom i javnom nadzoru nakon što je Bankman-Fried otkrio njezin dnevnik New York Timesu'.

Govoreći tijekom saslušanja o kazni, Ellison se ispričala što nije bila hrabra, rekavši da je 'od kolapsa FTX-a bilo olakšanje biti potpuno iskren i otvoren s tužiteljima i istražiteljima', prenosi Bloomberg.

Ellison je bila izvršna direktorica Alameda Researcha, tvrtke za trgovanje kriptovalutama povezane s FTX-om, te je pomagala SBF-u u prevari zajmodavaca i klijenata za milijarde dolara. Između 2019. i 2022. Bankman-Fried i drugi rukovoditelji tvrtke otuđili su depozite klijenata u FTX-u kako bi si dali zajmove, napravili rizična ulaganja, donirali političkim kampanjama i otplatili zajmodavcima Alameda Researcha.

Ellison je bila svjesna sudionica u shemi, u jednom trenutku pripremajući lažne financijske proračunske tablice za Alamedine zajmodavce u kojima je precijenjena njihova imovina, gdje su njezine obveze podcijenjene te gdje je sakrivena činjenica da je tvrtka pronevjerila 10 milijardi dolara depozita klijenata FTX-a kako bi pokrila svoju potrošnju i zaradila 5 milijardi dolara osobnih zajmova direktorima FTX-a.

Tužitelji su Bankman-Frieda, koji je ranije ove godine osuđen na 25 godina zatvora, opisali kao pokretačku snagu prijevare, dok je Ellison bila suučesnica koja je povremeno izazivala zabrinutost. Njih dvoje bili su i u romantičnoj vezi, a navodi se da je SBF 'imao značajan utjecaj na Ellison u njihovu osobnom i profesionalnom odnosu', rekli su. Iako je Ellison znala da je ono što radi pogrešno i vjerojatno nezakonito, također je pokušala, neuspješno, uvjeriti Bankman-Frieda da ne koristi depozite klijenata FTX-a za financiranje milijardi poduzetničkih ulaganja. Nekoliko dana prije nego što je FTX proglasio bankrot u studenom 2022., Ellison je iskreno objasnio na skupu u Alamedi kako su pronevjerena sredstva klijenata FTX-a.

'Prihvatila je punu odgovornost od svog prvog ponuditelja i nije umanjila niti prebacila krivnju', napisali su tužitelji u svom dopisu prije izricanja presude. 'Bila je iskrena da je, iako je izrazila zabrinutost Bankman-Friedu u nekoliko točaka na putu, na kraju pružila minimalan otpor sudjelovanju u prijevari. Također je bila iskrena da joj je postalo ugodnije s lažima i prijevarama što je dulje radila u Alamedi.'