MODERNIZACIJA

Bolje ikad nego nikad: Njemačka se mornarica napokon rješava disketa

12.07.2024 u 10:12

Bionic
Reading

Sustav koji koristi zastarjele 8-inčne diskete polako počinje predstavljati problem za njemačku borbenu flotu

Njemačka mornarica treba ozbiljnu nadogradnju svoje flote podmorničkih fregata. Engadget izvještava da flote podmorničkih fregata otkad su puštene u pogon 1990-ih rade na staromodnim, 8-inčnim disketama.

Njemačka mornarica sada pokušava pronaći način kako zamijeniti zastarjeli diskovni sustav koji je 'od vitalnog značaja za rad njezinih fregata F123 klase Brandenburg'.

Zamjena disketnog sustava neće biti lak zadatak. Ovi diskovi uglavnom kontroliraju sve na brodovima, od sustava protoka zraka do proizvodnje električne energije.

Za održavanje njemačke flote fregata F123 od 2021. je zadužen Saab, navodi se u priopćenju za javnost. Fregate su dizajnirane za lov na podmornice pa također dobivaju nadogradnje za oružje i sustave upravljanja oružjem, objašnjava Tom's Hardware.

Puno državnih institucija i programa već desetljećima koristi disketne sustave - dugo nakon što je taj sustav za pohranu podataka izašao iz opće uporabe. Podsjetimo, japanska digitalna agencija objavila je početkom mjeseca da je uklonila upotrebu disketa u svojim državnim sustavima.