POZDRAV VELIKANU

Chromecast odlazi u povijest, evo čime ga Google planira zamijeniti

07.08.2024 u 10:23

Bionic
Reading

Googleov Chromecast više ne postoji. Brend star 11 godina postao je dijelom povijesti nakon što ga je zamijenio dvostruko skuplji Google TV Streamer

Prva generacija Chromecasta premijerno je predstavljena 24. srpnja 2013. godine.

Stick za streaming priključivao se izravno u utor za HDMI na televizoru i nije imao daljinski upravljač. Za to smo koristili pametni telefon ili računalo.

Tada je koštao 35 američkih dolara, za razliku od set-top boxa za Apple TV (99 USD) ili Rokuovog Streaming Sticka (100 USD). Bio je to brz i ne naročito skup način kako TV učiniti malo pametnijim.

Nije čudno što je prvo izdanje brzo rasprodano. Dugo se i održalo - povučeno je iz prodaje tek prošle godine.

Model druge generacije iz 2015. dobio je novi dizajn, s magnetiziranom stražnjom stranom i utikačem za HDMI.

Iste je godine Google lansirao sestrinski uređaj usmjeren na glazbu, Chromecast Audio (s izgledom inspiriranim vinilnim pločama).

Chromecast Ultra, prvi pokušaj modela više klase, stigao je 2016. sa 4K streamingom i podrškom za Dolby Vision.

Model treće generacije uslijedio je 2018. s većim brzinama i integracijom zvučnika Nest zvučnika.

U ovom desetljeću stigli su Chromecast s Google TV-om (4K) 2020. godine - sada s daljinskim - i Chromecast s Google TV-om (HD) 2022.

Google TV Streamer, elegantnog klinastog oblika i jedinstvenom opcijom boje lješnjaka, preuzima primat u bitno drugačijem krajoliku od onog koji smo vidjeli prije 11 godina.

Chromecast, posebno inovativni model prve generacije, pomogao nam je uroniti u svijet streaminga u kojem mnogi od nas od tada žive.

Prisilio je konkurenciju ne samo na snižavanje cijena, već i na odustajanje od uvjetovanja koje televizore možemo koristiti. Također je potaknuo i slične pothvate - Amazon je lansirao Fire TV Stick 2014. godine, po cijeni od 39 USD.

Chromecast će biti moguće kupiti sve dok traju zalihe, a Google će nastaviti pružati sigurnosne softverske nadogradnje i podršku za njega, piše Engadget.