'NIŠTA ME NE BOLI'

Čovjek u komi prvi put progovorio preko MRI-ja

15.11.2012 u 09:07

Bionic
Reading

Više od 12 godina od prometne nesreće nakon koje je ostao u stanju vegetiranja jedan kanadski pacijent počeo je komunicirati s liječnicima preko uređaja za snimanje mozga

BBC javlja da je 39-godišnji Scott Routley liječnicima preko instrumenta za snimanje magnetskom rezonancijom poručio da ga ništa ne boli. Time je postao prvi pacijent s teškim oštećenjem mozga koji je uspostavio komunikaciju s liječnicima i odgovorio na pitanja o procesu liječenja.

'Scott nam je pokazao da je svjestan i da misli', rekao je britanski neuroznanstvenik Adrian Owen, voditelj tima s Brain and Mind Institute na University of Western Ontario, i pojasnio: 'Snimili smo ga više puta, a njegove su moždane aktivnosti otkrile da jasno bira odgovore na naša pitanja. Vjerujemo da zna tko je i gdje se nalazi.'

Tradicionalni testovi i dalje pokazuju da je Routley u vegetativnom stanju te da njegov mozak nema relevantnih aktivnosti.

Owen ističe da će nakon ovog otkrića neke dijelove standardnih udžbenika koji govore o teškim ozljedama mozga doslovce trebati prepraviti. Također smatra da će novi rezultati omogućiti bolju skrb o pacijentima u vegetativnom stanju jer će oni moći reći kada im odgovara da jedu, da ih kupaju i slično. Budući da MRI ne zrači, mogao bi se koristiti čak i za redovnu komunikaciju s pacijentima.