DVA DANA .DEBUGA

Developerska konferencija .debug okupila 2000 sudionika i 50 najvećih ICT tvrtki

06.06.2024 u 13:42

Bionic
Reading

Peta developerska konferencija .debug okupila je u četvrtak u Zagrebu dvije tisuće domaćih i stranih sudionika koji će u dva dana razmatrati aktualne trendove iz programerske i ukupne ICT struke

Po broju sudionika i izlagača na pratećoj izložbi/sajmu proizvoda i usluga ICT tvrtki, kao i sa sto predavanja na šest pozornica u dva dana (6. i 7. lipnja), .debug je najveća godišnja strukovna konferencija u Hrvatskoj, koju organiziraju IT magazin Bug sa glavnim partnerima Algebrom i HT-om te s još 50 najboljih hrvatskih IT tvrtki/poslodavaca, od kojih su većina i izlagači.

Među njima su Span, Infinum, Sofascore, Q, Orqa, Devot, Aircash i druge. Sudjeluju i osnivači i glavni ljudi iz tri najviše globalno poznate tehnološke tvrtke regije - Izabel Jelinić iz hrvatskog Infobipa, Branko Milutinović iz srpskog Nordeusa (gaming i ostalo) te Igor Krezić kao najuspješniji IT-jevac iz Bosne i Hercegovine, osnivač mostarskog NSofta.

Konferencija se održava istodobno na dvije zagrebačke lokacije - u prostoru Laubi i Algebri.

Otvarajući skup, direktor konferencije Dragan Petric istaknuo je važnost takvog okupljanja zbog razmjene iskustava, znanja i kontakata, ali i kao priliku za nove suradnje, pa i zapošljavanje programera koji su jedno od najtraženijih zanimanja današnjice. Posebno se to odnosi na mlade ljude koji dođu na .debug gdje imaju priliku izravno razgovarati s poslodavcima.

Stabilizacija IT sektora i važnost cjeloživotnog obrazovanja

'Primjetno je da se IT sektor ove godine stabilizira, nakon izazova u zadnje dvije vezanih za inflaciju, ratove i druge, što je IT tvrtke koje se bave isključivo izvozom malo 'poljuljalo' jer su izgubile neke klijente koji si te usluge više nišu mogli priuštiti. Kako je sada situacija nešto bolja, inflacija se 'smiruje' i sektor se vraća u 'normalu', očekuje se dalji rast IT-ja u Hrvatskoj, ne velikim stopama kao prije nego kao jedna zrela industrija', komentirao je za Hinu Petric.

Suosnivač i član uprave Algebre Hrvoje Balen na otvaranju .debuga naglasio je važnost okupljanja ICT zajednice, kao i raznih kampusa za obrazovanje i stručno usavršavanje, najavivši za 12. lipnja i veliku konferenciju za poslovne ljude o liderstvu i inovacija koju organiziraju u suradnji s poznati američkim fakultetom MTI-jem, s kojim od ove godine intenzivnije surađuju.

Ocijenio je i da Hrvatska 'prirodnim prirastom' u idućih par pa i više godina neće moći doći do potrebnih radnika i struka, posebice programera, kojima se nude poslovi u cijelom svijetu, te će morati nastaviti uvoz radnika.

'Važno bi bilo i omogućiti lakše studiranje stranaca u Hrvatskoj, jer osim internacionalizacije obrazovanja time se uvijek javlja i mogućnost da netko od njih i ostane u Hrvatskoj', poručio je Balen.

Među brojnim temama koje će se obraditi na .debugu su primjerice važnost podataka za zadržavanje korisnika, razvoj hrvatske platforme za pomoć djeci u učenju, utjecaj umjetne inteligencije (AI) na produktivnost, umjetnost i dizajn, o strojnom učenju kao pokretaču poslovanja, o developerima seniorima kao diplomatima, te druge.