POSJET PODATKOVNOM CENTRU

'Digitalni resursi Srca neophodni su za današnja znanstvena istraživanja'

10.10.2024 u 21:21

Bionic
Reading

S ciljem naglašavanja važnosti suradnje između istraživačkih institucija i organizacija koje omogućuju korištenje naprednih računalnih resursa, održan je posjet podatkovnom centru Sveučilišnog računskog centra (Srce) u Zagrebu. Voditelji i suradnici projekata financiranih od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) tom su prigodom imali priliku upoznati se s infrastrukturom koja podržava njihova istraživanja

Sudionike posjeta pozdravili su prof. dr. sc. Ozren Polašek, upravitelj Hrvatske zaklade za znanost, i Ivan Marić, ravnatelj Srca, koji su naglasili važnost korištenja naprednih računalnih resursa u znanstvenim projektima.

Među prisutnim znanstvenicima bili su vodeći hrvatski stručnjaci poput dr. sc. Tanje Šegvić Bubić i Luke Žuvića s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, prof. dr. sc. Mihaela Makeka i prof. dr. sc. Ive Batistića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Roberta Vianella i dr. sc. Ivora Lončarića s Instituta Ruđer Bošković.

'Suradnja Srca i Zaklade značajna je zbog potrebe za naprednim računalnim resursima u sve većem broju istraživačkih projekata', istaknuo je Marić. Pojasnio je kako je više od 40 posto CPU i 80 posto GPU resursa na superračunalu 'Supek' iskorišteno za projekte financirane od strane Zaklade. Dodao je kako je integracija baze projekata HRZZ-a u Informacijski sustav znanosti RH (CroRIS) dodatno pojednostavila pristup računalnim resursima.

Polašek je dodao kako su digitalni resursi Srca neophodni za današnja znanstvena istraživanja, omogućujući bržu obradu podataka i optimizaciju istraživačkih ciklusa.

Osim superračunala 'Supek', Srce nudi i niz drugih usluga koje pomažu znanstvenicima u svim fazama istraživanja – od planiranja do pohrane i dijeljenja podataka. Srce također nudi platformu Akademiju Srca koja pruža specijalizirane edukacijske programe za znanstvenike, pomažući im da usavrše digitalne vještine potrebne za napredna istraživanja.