PRETJERAO JE

Disney otpilio slavnog youtubera zbog neukusnih šala o Židovima

14.02.2017 u 12:49

Bionic
Reading

Maker Studios, odjel korporacije Disney, raskinuo je ugovor s megazvijezdom YouTubea PewDiePiejom. Zašto? Objavio je (pa obrisao) video u kojem dvije osobe drže natpis 'Smrt svim Židovima'

Prema odredbama ugovora između Maker Studios i PewDiePieja, jedna od najvećih zvijezda YouTubea imala je slobodu uređivanja sadržaja kojeg objavljuje. No u videu od 11. siječnja otišao je predaleko.

'Iako je Felix Kjellberg stekao sljedbu provokativnim i drskim sadržajem, u ovom je slučaju očito otišao predaleko. Sporni videi su neprimjereni', objavila je glasnogovornica Maker Studios.

Disney je kupio Maker 2014. za 675 milijuna dolara. Nakon što je PewDiePie lani zaprijetio da će otići, u Makeru su ga zadržali tako što su mu ponudili partnerstvo kako bi mu omogućili stvaranje vlastite mreže za zabavu Revelmode. Ideja je bila dati PewDiePieju i njegovim prijateljima platformu za stvaranje videozapisa, igara, aplikacija i robe za prodaju.

U Youtubeu su odbili komentirati sporne videozapise. No politika prema takvom sadržaju blaža mu je od recimo Disneyjeve. Kratko rečeno, provokativan i satiričan sadržaj prolazi, pozivanje na nasilje i mržnju ne.

PewDiePie je navodno od kolovoza prošle godine postavio ukupno devet videa s antisemitskim sadržajem. U njih tri - objavljena 11., 17. i 22. siječnja - u međuvremenu su obrisana. U jednom je muškarac odjeven kao Isus Krist koji govori kako 'Hitler nije napravio apsolutno ništa pogrešno'.

U videu 'Smrt svim Židovima' PewDiePie, koji je unajmio glumce putem web-odredišta Fiverr, navodno je rekao kako nije mislio da će to doista učiniti. Indijci koji su se pojavili u videu naknadno su se ispričali, tvrdeći kako nisu znali što poruka znači tijekom snimanja. Sva trojica dobila su zabranu korištenja Fiverra, iako je PewDiePie zamolio nadležne u tom web-odredištu da dignu zabranu za Indijce.


PewDiePie je iznimno popularna javna osoba pa su reakcije stigle sa svih strana. Dio korisnika Youtubea stao je u njegovu obranu tvrdeći kako je riječ o tek šalama koje nisu politički korektne. No podrška  mu je stigla i od neonacističkih web-odredišta kao što je Daily Stormer.

Oglasio se i sam PewDiePie objavom na Tumblru u kojoj je naglasio kako ne podržava mržnju ni u kojem obliku.

'Stvaram video za svoju publiku. Sadržaj koji kreiram smatram zabavom, ne ozbiljnim političkim komentarom. Znam da moji gledatelji to razumiju i da je to razlog zašto dolaze na moj kanal. Iako mi to nije bila namjera, shvaćam kako su ove šale bile potpuno neprimjerene', naveo je između ostalog.

Više:Kotaku