PORUKA PREMIJERU

Djeca ne mogu čekati - digitalne vještine u obrazovanje odmah!

02.02.2016 u 19:22

Bionic
Reading

Inicijativa 'eSkills for Jobs' je uputila službeni zahtjev za sastankom s predsjednikom Vlade i resornim ministrima s područja rada i obrazovanja

U pismu naslovljenom na premijera Tihomira Oreškovića navode kako je svrha iniciranja sastanka naglasiti važnost hitnih izmjena programa informatike, kao i provedbe cjelovite kurikularne reforme u školama te dogovoriti ključne kriterije po kojima će se gospodarski vrednovati uspjeh.

'Mi - kao poslodavci, roditelji i odgovorni građani - smatramo da Hrvatska nije spremna za velike promjene koje joj predstoje zbog razvoja tehnologije te zato pozivamo na hitnu akciju izmjena kurikuluma i programa Informatike u školama.

Naša djeca ne mogu čekati 2020. kako bi počela učiti o digitalnim vještinama koje su im nužne za život i rad. Stjecanje istih im je potrebno danas, za konkurentnu prednost Hrvatske sutra', poručili su predstavnici inicijative 'eSkills for Jobs'.


Cilj sastanka je definirati set mjera kojima će se kratkoročno, srednjeročno i dugoročno osigurati daljnji rast i razvoj domaće ICT industrije, učiniti je konkurentnom te osigurati kvalitetu budućeg kadra.

Da je Hrvatskoj nužna kurikularna reforma, pogotovo u dijelu nastave informatike, govori podatak kako svake godine na tržište rada izađe svega 1.500 diplomiranih ICT profesionalaca, a samo je u prošloj godini bilo objavljeno 2.500 oglasa za različita radna mjesta u ICT-u.

U usporedbi s godinom ranije, to je godišnji porast od 25 posto, čime se potražnja po broju otvorenih oglasa za posao u ICT sektoru vratila na brojke iz 2008. godine, prije udara gospodarske krize.

Osim kroničnog nedostatka ICT stručnjaka kod nas, procjena je da će ih i u Europi do 2020. nedostajati više od 756 tisuća, a tražit će se i do 200 tisuća novih e-predvodnika, profesionalaca koji uz veoma razvijene digitalne vještine znaju prepoznati ključne inovacijske mogućnosti i stvoriti nove poslovne modele.

Inicijativa 'eSkills for Jobs' je neposredno nakon parlamentarnih izbora uputila otvoreno pismo budućem premijeru, u kojem je javno pozvala na hitne akcije izmjena programa informatike u osnovnim školama. U samo nekoliko dana otvoreno pismo potpisalo je gotovo 3.400 pojedinaca.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prihvatila pokroviteljstvo nad inicijativom 'eSkills for Jobs', iako se još nije sastala s njenim predstavnicima.