SOFTVER

Dočekali smo i to: Od sada možete vrtjeti Windowse na svom iPhoneu

16.07.2024 u 17:54

Bionic
Reading

UTM SE je dostupan za iPhone, iPad i Apple Vision Pro. Trebao bi korisnicima omogućiti pokretanje klasičnog softvera i igara stare škole za niz operativnih sustava

Nakon što godinama to nije bilo dozvoljeno, u Appleovu trgovinu aplikacijama App Store stigao je prvi emulator za PC.

UTM SE je dostupan za iPhone, iPad i Apple Vision Pro. Trebao bi korisnicima omogućiti pokretanje klasičnog softvera i igara stare škole za niz operativnih sustava, među kojima su Windows XP, Mac OS 9, pa i Linux.

To je iznenađenje jer je razvojni programer te aplikacije prethodno na društvenoj mreži X objavio kako je odbijena, za službeni App Store i za ovjeru za trgovine aplikacija trećih strana, s obrazloženjem kako PC nije igraća konzola.

Također je naveo kako se neće protiviti toj odluci jer je smatrao kako aplikacija nudi slabije iskustvo u usporedbi s izdanjem za stolno računalo.

Nije zasad poznato što je natjeralo Apple na promjenu mišljenja, ali nije isključeno kako je popuštanje pravila posljedica nedavnog pojačanog pritiska Europske unije.

Trebat ćete se malo potruditi kako biste pokrenuli UTM SE, ali iznenađujuće je kompatibilna - može pokretati operativne sustave do Windows 11.

Izvedba će ovisiti o vašem uređaju, ali namijenjena je primarno oponašanju starijih operativnih sustava poput MS DOS-a, koji bi korisnicima omogućili igranje klasičnih igara poput Oregon Traila i Dooma.

Upute za početak razlikuju se ovisno o tome što vam je potrebno, pa je najbolje da posjetite stranicu za podršku na UTM-ovom web odredištu.

Dok ste tamo, možete pročitati o tome kako instalirati različite Windows sustave (možda ćete morati osigurati vlastite instalacijske datoteke), ili alternativno samo preuzeti jedan od nekoliko unaprijed izgrađenih virtualnih strojeva na Linuxu.

Nakon što ste postavili emulirano računalo, kucnite sličicu plusa u gornjem lijevom kutu aplikacije kako biste ga dodali na popis opcija.

Dugme Settings u gornjem desnom kutu omogućit će vam mapiranje gesti, namještanje značajki povezanih s performansama, pa i postavljanje gamepada, piše Life Hacker.