FONOA

Njihovo rješenje za 'porezne muke' koriste svjetske tvrtke. Sada žele postići globalnu dominaciju

13.07.2024 u 19:15

Bionic
Reading

Prvi na svijetu razvili su cloud platformu za automatizaciju obračuna poreza na globalnoj razini. Hrvatska tvrtka Fonoa u planu sada ima višestruko povećanje broja zaposlenih, kako u zagrebačkom uredu, tako i u ograncima diljem svijeta

Fonoa je osnovana 2019. godine. Danas imaju 120 zaposlenih u dvadesetak država diljem svijeta, s uredima u Zagrebu, Dublinu, Londonu i Atlanti. No nemaju namjeru zaustaviti se na tome. Štoviše, kako je tportalu rekao glavni izvršni direktor Fonoe Davor Tremac, ambicija je u potpunosti zavladati globalnim tržištem softvera za oporezivanje u sljedećem desetljeću.

'Veličina tog tržišta broji se u desecima milijardi dolara, a Fonoa je u vodećoj poziciji u ovoj globalnoj utrci', naglasio je Tremac, jedan od kandidata u izboru za tportalova Vizionara godine. To će, dodao je, tražiti izniman rast svih funkcija u tvrtki i operativnu disciplinu.

Rješenje za problem velikih igrača

Velike tehnološke tvrtke poput Applea ili Googlea prodaju svoje proizvode i usluge u gotovo svakoj državi svijeta svake sekunde svakoga dana u godini. Pri poslovanju na toj razini pojavljuje se niz složenih problema koje treba riješiti da bi sve glatko teklo. Jedan od njih je kako ispravno naplatiti porez na dodanu vrijednost.

Taj je problem kompleksan zbog fragmentiranosti poreznih zakona i nedostatka harmonizacije među državama, tehnološke zastarjelosti postojećih rješenja i neadekvatne razine sadašnjih usluga, pojave novih poslovnih modela u kojima u jednoj transakciji sudjeluje veći broj sudionika...

Fonoa je kao rješenje ponudila platformu za automatizaciju obračuna poreza u računalnom oblaku, što su prihvatila brojna na globalnoj razini zvučna imena jer im pojednostavljuje i ubrzava poslovanje.

'Radimo s najvećim svjetskim kompanijama, poput Ubera, Della, Lenova, Bolta, Glova, Zooma, Intuita i mnogih drugih u 100 država svijeta. Četiri od pet FAANG kompanija (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) naši su klijenti', istaknuo je Tremac.

Novi jednorog?

Domaća tvrtka Fonoa prva je na svijetu razvila potpuno integriran sustav za oporezivanje globalnih transakcija. Jedina je to hrvatska tvrtka koju je tri godine zaredom Sifted, portal koji prati europsku startup zajednicu, uvrstio u izbor najperspektivnijih europskih i izraelskih 100 B2B SaaS startupa. Sve tri godine bila je jedina domaća tvrtka na ovoj listi.

Portal Sifted svojom listom Rising 100 B2B SaaS startupa predviđa tko će potencijalno postati sljedeći jednorog na području Europe i Izraela. Analizu provode svake godine, a temelji se na nekoliko ključnih metrika, uključujući financijske pokazatelje tvrtki, snagu vlasničke strukture, diferencijaciju proizvoda, rast i tržišni potencijal. Ovogodišnja lista broji tvrtke iz 19 zemalja te 34 grada, a koje je ukupno podržalo više od 860 investitora, poslovnih anđela i akceleratora.

Na stav mnogih hrvatskih IT stručnjaka da bi upravo Fonoa mogla biti naš novi jednorog Tremac kaže da je to 'samo jedna stanica na putu gradnje tehnološke tvrtke'. 'Postati jednorog samo je eksterna validacija u trenu neke od rundi financiranja. Mi gradimo biznis, ne ganjamo valuacije', rekao je ranije za tportal.

Fonoa je u samo nekoliko godina došla do prihoda koje se mjeri u dvoznamenkastim milijunima američkih dolara. Pomoglo je svakako i to što su dosad prikupili ulaganja fondova rizičnog kapitala vrijedna 86 milijuna američkih dolara.

'Posebno smo ponosni na profil naših investitora. Riječ je o nekim od najpoznatijih imenima venture capital industrije, kao što su Index Ventures, Coatue Management ili Dawn Capital. Najpoznatije investicije navedenih fondova su TikTok, Slack, Snap, SpaceX, Spotify, Stripe, Uber, Revolut i mnogi drugi', naglasio je Tremac.

Stalno ulaganje u ljude

Prvi čovjek Fonoe uvjeren je da je jedan od razloga njihova dosadašnjeg uspjeha strategija upravljanja talentima.

'Od samih početaka bila nam je ambicija izgraditi globalni i vodeći biznis iz Hrvatske. Bili smo svjesni toga da ćemo biti uspješniji u ostvarenju tog cilja ako od početka spojimo hrvatski i strani talent. Tako je i naš zagrebački ured mjesto prenošenja znanja iskusnih stručnjaka i mladih ambicioznih talenata.

Imamo primjere vrhunskih stranih stručnjaka koji su svoj novi dom pronašli u Hrvatskoj, ali i Hrvata koji su se nakon rada u najvećim svjetskim kompanijama u inozemstvu odlučili vratiti upravo zbog Fonoe. Od prvog dana svi zaposlenici sudjeluju u programu ESOP (program radničkog dioničarstva). Uz to, kao tvrtka smo potpuno fokusirani na razvoj vlastitog proizvoda, što je danas rijetkost, posebno u tech zajednici u Hrvatskoj', pojasnio je Tremac.

Financijske injekcije

Pretprošle godine prikupili su 60 milijuna dolara u trećoj rundi financiranja, a među ulagačima su im bili Coatue i Dawn Capital, ali i Index Ventures, Omers Ventures, 9Yards i Moving Capital, koji su sudjelovali i u prvoj rundi u 2020. i drugoj 2021., u 25 milijuna dolara vrijednom ulaganju. To Fonou svrstava na sam vrh liste hrvatskih kompanija po prikupljenom kapitalu.

Stalno ulaganje u ljude - uz razvoj proizvoda, rast prihoda i širenje poslovanja - bit će prioritet i u narednim godinama.

'Svakodnevno raste broj klijenata koji prepoznaju prednosti našeg proizvoda, pa smo stalno u potrazi za ambicioznim stručnjacima koji žele s nama razvijati proizvod koji direktno olakšava posao najboljim kompanijama na svijetu. U narednih nekoliko godina planiramo zaposliti stotine ljudi u zagrebačkom uredu, pa tako i u drugim stranim uredima.

Upravo je u tijeku prvo od većih širenja u Zagrebu i niz je otvorenih pozicija u product managementu, engineeringu, solution engineeringu, financijama, prodaji, customer successu, supportu i istraživanju', zaključio je Tremac.