ANIMACIJE ŠIRENJA

Eksplozivan rast gradova u svega 60 sekundi videa

08.04.2014 u 15:49

Bionic
Reading

NYU Stern Urbanization Project je odlučio vizualizirati i podsjetiti sve na to koliko brzo rastu bitniji gradovi na svijetu. Animacije koje su kreirali zahvaljujući podacima iz 'Atlas of Urban Expansion' prikazuju nevjerojatan rast gradova poput Pariza, Los Angelesa, Sao Paula i Londona u 19. i 20. stoljeću

Više od pola svjetske populacije je 2010. godine živjelo u gradovima, a do 2050. se očekuje kako će se govoriti o 70 posto populacije. To je rast s kakvih 3,5 milijarde stanovnika na 6,2 milijarde samo u gradovima do spomenute godine. Ipak, eksplozija traje već neko vrijeme, a 130 godina rasta je moguće vidjeti u kratkih 60 sekundi:




Preostale animacije je moguće pronaći na službenom YouTube kanalu organizacije.

Brandon Fuller, zamjenik ravnatelja Urbanization Projecta je uratke opisao kao molbom za dugoročno planiranje rasta gradova. 'Kad se odgovornima najavi da treba biti spreman za peterostruko, šesterostruko ili čak sedmerostruko širenje grada, oni su često u stanju nevjerice', rekao je Fuller. Zbog značajnog stanovništva sve će se bitnijim pokazati korektno planiranje pripadajuće infrastrukture, jer se u širinu ne može ići beskonačno.