U BIJEGU VEĆ 14 GODINA

FBI-jev sustav za prepoznavanje lica uhvatio bjegunca

14.08.2014 u 06:56

Bionic
Reading

Mnogo vremena i malo sreće bilo je potrebno za uhićenje bjegunca koji je čak 14 godina uspješno izbjegavao ruku pravde, piše FBI u novom izvješću. Istovremeno, baza podataka koju FBI sastavlja postaje sve većom, a algoritmi za prepoznavanje lica sve napredniji. Upravo zahvaljujući toj tehnologiji je uhićen prijestupnik

Neil Stammer je uspješno izbjegavao američke vlasti još od 1999. godine, kada je uhićen zbog seksualnog zlostavljanja djeteta i otmice. Nakon uhićenja je pušten uz jamčevinu, ali se nikad nije pojavio na čitanju optužnice. U Novom Meksiku je 2000. izdana državna tjeralica, a nešto kasnije se u priču uključio i FBI.

S obzirom da je Stammer u mladosti mnogo putovao i živio u inozemstvu, znalo se kako je ovaj bjegunac baratao s više jezika, što mu je omogućilo skrivanje u bilo kojem dijelu svijeta. Kako tragova za njim nije bilo, čak ni moćni FBI nije mogao ništa u lovu na bjegunca - sve do siječnja 2014. godine. Jedan od agenata je nedavno naletjeo na slučaj i odlučio staviti novu potjernicu na FBI.gov, čisto za slučaj da netko pronađe kakav trag.


Istovremeno je drugi agent testirao novi softver za prepoznavanje lica, koji je bio osmišljen za detekciju lažnih putovnica. Prolaskom kroz brojne slike, ovaj agent je odlučio softver iskoristiti i za pregled slika s potjernica objavljenih na FBI.gov, a Stammerovo lice je iskočilo na putovnici - s drugim imenom. S lažnim imenom Kevin Hodges, Stammer je redovito posjećivao američku ambasadu u Nepalu, kako bi obnovio dokumente.

Usprkos činjenici da Nepal nema posebne ugovore s SAD-om za izručenje, tamošnja vlada je surađivala s FBI-jem kako bi se Stammer uhitio, što je naposljetku i učinjeno