PRIPAZITE

FBI upozorava: I aute je moguće hakirati

21.03.2016 u 12:54

Bionic
Reading

Nekoliko američkih saveznih agencija udružilo je snage kako bi upozorilo na mogućnost hakerskog preuzimanja motornih vozila na daljinu

Američke državne institucije, predvođene FBI-jem, brine to što se pokazalo kako sve veća povezivost otvara vrata ne samo novim pogodnostima, već i sigurnosnim rizicima.

Ukazale su, između ostalog, na činjenicu kako je moguće izdaleka isključiti motor ili kočnice vozila u pokretu, kao i utjecati na upravljanje.

Iako navode kako svi oblici hakiranja neće nužno ugroziti sigurnost putnika, u FBI-ju upozoravaju kako kupci i proizvođači moraju biti svjesni sigurnosnih prijetnji koje se iz domena računala i interneta šire na automobile

Novi modeli sadrže sve više računala i drugih komponenti povezanih s internetom. Neke među njima - poput uređaja za otvaranje bez ključa, pokretanje automobila i praćenje tlaka u gumama - koriste i bežični pristup.


Proizvođači nastoje ograničiti interakciju tih sustava, ali njihova razina povezivosti povećava izglede za neovlašteni hakerski upad iz daljine te preuzimanje ključnih upravljačkih i drugih sustava u vozilu. Nije problem samo u vozilima. I uređaji vanjskih dobavljača, poput onih za dijagnostiku ali i mobitela, također mogu biti izloženi napadu te ugroziti osobnu sigurnost, kao i sigurnost u prometu.

Prošlog mjeseca sigurnosni stručnjaci pokazali su kako je moguće hakirati API kakav koristi Nissan Leaf za svoje aplikacije za Android i iOS te dobiti pristup klimatizacijskom uređaju i podacima o nedavnim putovanjima. Haker vjerojatno ne bi mogao ugroziti život putnika, ali bi mogao isprazniti bateriju parkiranom vozilu ili doznati potencijalno korisne podatke o vlasniku. Primjerice, kad obično ide na gaodišnji ili dulje izbiva iz grada.

Prošle godine otkriven je niz ranjivosti u radio modulu kakav koristi Jeep Grand Cherokee iz 2014. Hakiranjem su na daljinu uspješno preuzeti neki od ključnih upravljačkih sustava, poput upravljanja i kočenja. Zbog toga je s tržišta povučeno 1,4 milijuna vozila.