BLOCKCHAIN

[FOTO] Posjetili smo konferenciju Game Changer, zagrebačko okupljanje ljubitelja gejminga, kriptovaluta i metaverzuma

01.12.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Kriptovalute, NFT-ovi i blockchain tehnologija već godinama nastoje obuzeti svijet videogejminga, a na ovoj se konferenciji priča o njihovom spajanju i svim posljedicama koje ono donosi

U jeku svih silnih skandala vezanih uz kriptovalute koji odjekuju svijetom digitalne tehnologije, događaji poput Game Changera interesantan su raritet. Ova prva velika konferencija koja priča o gejmingu, metaverzumu i web3 tehnologijama, održala se 1. prosinca 2022. u zagrabačkom Cinestaru u Z Centru.

Radi se o događaju koji okuplja zaljubljenike u blockchain te pokriva sve od razvoja i integracije tehnologija, webu3 i eCommerceu, pa sve do esportova, digitalnog dizajna, NFT-ova i kibernetičkoj sigurnosti na novom webu.

Tema je, sukladno vremenima, 'začinjena' i aktualnom krizom na kripto sceni, propašću burze FTX, muci koju Meta muči s metaverzumom. S druge strane, na konferecniji je puno riječi i o aktualnim trendovima poput NFT-a koji nastavljaju biti zanimljivom metom za sve koji ih žele zaraditi na svijetu videoigara.

Na koncu, prvi panel kojeg je držao Bloombergov analitičar Andrej Knez priuču je započeo sa eksponencijalnim rastom zarade u industriji videoigara, samo da bi u jednom trenu u priču ubacio blockchain, spomenuvši postupno povećanje stabilnosti tržišta kriptovaluta.

'Visoka zarada gejming industrije i brzina njezinog razvoja lako je uočljiva kroz praćenje trendova. 1994. je predstavljena konzola PlayStation i tad je globalna gejming industrija zarađivala 20 milijardi dolara godišnje. Usporedimo li to s današnjim brojkama, to znači da je ona kroz 28 godina rast bio skoro devet posto godišnje', rekao je Knez.

Ovakav potencijal, pogotovo zbog globalizacije tržišta, znači da integracija blockchain tehnologija može donijeti dodatne prihode, no pitanje je kako će ih i hoće li ih industrija htjeti prihvatiti.

Na konferenciji je bilo riječi i o trendovima elektroničkog gospodarstva, integraciji uigranih trendova u koncept metaverzuma te raznih tehnologija koje sve to zapravo podržavaju. Na jednom se panelu tako pričalo o Big data i umjetnoj inteligenciji koje za sobom povlače razne trendove tijekom 2023., dok su drugi paneli govorili o integraciji blockchaina u gejming i održavanje integriteta videoigara uz osiguranje vlasništva nad digitalnim dobrima, konkretno - kozmetici i predmetima unutar igre koji se, uz blockchain tehnologiju, s vremenom mogu prodati ili povezati s osobom a ne računom unutar igre.

Na drugom panelu kojeg smo posjetili glavna je riječ bila o kombinaciji monetiziranja videoigara, smislenoj integraciji blockchain tehnologije i budućnosti NFT-a u gejmingu koji seže dalje od koncepta pay to earn.

'Suština mikrotransakcija su paralelne ekonomije unutar igara koje sežu tako daleko da neki ljudi na njima danas doslovno zarađuju za život, primjerice - trgujući karticama igrača iz igre FIFA' rekao je Tin Šarić, suosnivač BitX.hr.

'Nikad neću zaboraviti Counter Strike i skinove za oružja', kaže.

'Problem je što predmet za koji ste platili puno novca suštinski ne pripada vama, odnosno - kad u jednom trenu proizvođač odluči ugasiti igru, vi više nećete imati pristup vašim kupljenim predmetima.'

'Koncept blockchaina nudi mogućnost da vi budete vlasnik sadržaja te postanete aktivan sudionik virtualne ekonomije i upravo je to mjesto gdje ova tehnologija donese najveći utjecaj', rekao je Šarić.

  • +10
Game Changer 2022. slike događaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Game Changer se pored priče o kriptovalutama bavi i raznim aplikacijama umjetne inteligencije i dubokog učenja, kao i trendovima gejmifikacije trgovine, mode u virtualnom svijetu i brojnim drugim međusobno povezanim tehnologijama.