IMA SE MOŽE SE

Google se navodno sprema za najveću akviziciju startupa dosad

15.07.2024 u 10:14

Bionic
Reading

Tvrtka je u pregovorima o kupnji startupa za kibernetičku sigurnost u oblaku Wiz

Google razmatra 23 milijarde vrijednu kupnju Wiza, startupa za kibernetičku sigurnost u partnerstvu s kompanijama poput Amazona i Oraclea, izvještava Wall Street Journal. Riječ je o skoro dvostruko većem iznosu od onog potrošenog na akviziciju Motorola Mobilityja 2012. te apsolutni rekord koji je Google ikad isplatio za neku drugu tvrtku.

Wiz sa sjedištem u New Yorku nudi 'sigurnosne alate i skenere' za kompanije, kažu iz Wiza. Kompanija navodi da osigurava korporativnu infrastrukturu oblaka 'stvaranjem normalizirajućeg sloja između okruženja oblaka', dopuštajući tvrtkama da 'brzo identificiraju i uklone kritične rizike'. Kupnja takve tvrtke čini se posebno ciljanom na Microsoft koji iz dana u dan izgleda sve ranjivije te koji je nedavno pretrpio višestruke kibernetičke napade visokog profila.

Akviziciju navodno predvodi šef Google Clouda Thomas Kurian, piše Verge. Ako im pokušaj pođe za rukom, on bi mogao pomoći pri učvršćivanju Googleove reputacije kao sigurne platforme u oblaku. Ista motivacija je, pretpostavlja izvor, bila iza pola milijarde dolara vrijedne kupnje startupa Mandiant, tvrtke koja je 2022. otkrila hakerski napad SolarWinds.

Dogovor 'izgleda izvjesno', prema Timesu, ali bi mogao propasti i riskira pokretanje revizija američkih regulatora. Bidenova administracija predsjedavala je značajnim antimonopolskim radnjama, poput tužbe Ministarstva pravosuđa zbog Googleovog ugovora o pretraživanju s Appleom i neuspjelog pokušaja Savezne komisije za trgovinu da spriječi Microsoftovu kupovinu Activisiona.