UTRKA U NAORUŽANJU

Google sprema tajno oružje protiv ChatGPT-ja

03.07.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Novi sustav, nazvan Gemini, temeljit će se na AlphaGou. Trebao bi biti sposoban za planiranje i rješavanje složenih problema

Googleov laboratorij DeepMind trenutno razvija novi sustav temeljen na umjetnoj inteligenciji, nazvan Gemini, koji bi mogao konkurirati, pa i nadmašiti ChatGPT.

Kako bi u tome uspjeli, razvojni programeri diva iz Mountain Viewa planiraju integrirati stari program umjetne inteligencije AlphaGo u nadolazeći model učenja jezika (LLM).

AlphaGo se temelji na tehnici učenja s potkrepljenjem, gdje softver rješava teške probleme putem pokušaja i pogreške.

Dok čini ponovljene pokušaje, umjetna inteligencija uzima povratne informacije koje dobiva od svakog neuspjeha kako bi poboljšala konačni rezultat.

DeepMind nastoji opremiti Googleov budući LLM sposobnošću planiranja ili barem rješavanja složenih problema.

Ako to kombinirate sa sposobnošću generativne umjetne inteligencije zahvaćanja informacija s interneta i zatim ih preoblikuje u tekst koji prirodno zvuči, Gemini ima potencijal biti inteligentniji od bilo koje druge umjetne inteligencije na svijetu. Barem u teoriji.

Suosnivač i glavni izvršni direktor DeepMinda Demis Hassabis tvrdi kako će, naprave li ga kako treba, Gemini biti najkorisnija tehnologija za čovječanstvo ikada.

Gemini čekaju još mjeseci razvoja, koji će koštati između nekoliko desetaka i nekoliko stotina milijuna američkih dolara. Izrada ChatGPT-a koštala je više od 100 milijuna USD.

AlphaGo je prvi put postao poznat 2016. godine kada je pobijedio ljudskog prvaka u društvenoj igri Go, poznatoj po tome što je nevjerojatno složena i teška unatoč prividnoj jednostavnosti.

Umjetna inteligencija je uspjela pobijediti zahvaljujući ranije spomenutoj tehnici učenja s potkrijepljenjem jer je bila u stanju istražiti i zapamtiti [sve] moguće poteze.

Ali, jedan skup vještina za određeni scenarij ne znači kako će biti moguće ga koristiti i na drugim poljima s podjednako dobrim rezultatima.

Dvojbeno je i koliko je uputno ograničiti razvoj potencijalno moćnog alata temeljenog na umjetnoj inteligenciji na samo nekoliko mjeseci, piše Tech Radar.