ŽIVI BILI, PA VIDJELI

Grad Zagreb priprema nove programe za financiranje startupova

10.03.2016 u 12:13

Bionic
Reading

Osim novog tehnološkog parka u paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma, u upravi glavnog grada spremaju se ponuditi i nove instrumente za financiranje startupova

Kao što smo već pisali, Grad Zagreb i Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) domaćini su najveće europske konferencije poslovnih anđela i investitora EBAN Winter University 2016., koja će biti održana 29. i 30. studenog 2016. godine, u Zagrebu, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

EBAN Winter University se održava jednom godišnje. Očekuje se kako će u Zagreb dovesti više 1.500 sudionika, od čega 400 investitora i poslovnih anđela te 100 startupova iz cijelog svijeta, što je po procjeni organizatora čini najvećom poslovnom konferencijom ikad organiziranom u Zagrebu.


'Na prošlogodišnjoj konferenciji u Kopenhagenu razgovarali smo s tamošnjim gradonačelnikom i danskim princem. U tom trenutku, postalo je jasno da trebamo dovesti ovu veliku konferenciju u Hrvatsku kako bi osnažili i dali podršku razvoju hrvatskom poduzetništvu i startup sceni.

Inicijativu su od početka prepoznali i podržali predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović i Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Intenzivno smo lobirali posljednja tri mjeseca i trud se isplatio', rekao je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.

Suradnja CRANE-a i Grada Zagreba započela je još prošle godine kada je CRANE postao partner Grada Zagreba u organizaciji startup konferencije Zagreb Connect. Ove će godine spojiti startup konferenciju Zagreb Connect i EBAN Winter University 2016.


Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić naglasio je važnost održavanja ovog događaja jer je cilj sustavno razvijati prepoznatljivost Zagreba kao odredišta organizacije europskih poslovnih događanja.

'Grad Zagreb će svoju podršku razvoju visokotehnološkim tvrtkama dati i kroz novi tehnološki park, bolje reći poslovni inkubator, koji opremamo u Paviljonu 12 na Zagrebačkom velesajmu te će za naše poduzetnike biti otvoren već ove godine. Osigurat ćemo prostor, mentorstvo i sve što je potrebno za razvoj poduzetničkih ideja', rekao je Bandić. Grad Zagreb pripremiti i nove financijske instrumente za financiranje startupova.

Winter University pokrenula je Europska mreža poslovnih anđela (EBAN) koja predstavlja suradnju investitora fokusiranih na startupove i poduzeća u ranim fazama razvoja, te broji preko 250 organizacija poslovnih anđela i više od 20 tisuća investitora.

U Hrvatskoj će biti održano 15. izdanje konferencije koja će okupiti stručnjake u području investicija te ponuditi informacije i uvid u nove trendove na svjetskoj startup sceni.