VELIK USPJEH

Hrvatski informatičari najbolji na svjetskom natjecanju u programiranju

20.09.2024 u 09:10

Bionic
Reading

Nakon uspjeha na Srednjoeuropskom studentskom ICPC natjecanju i Europskom studentskom ICPC natjecanju, tim studenata Sveučilišta u Zagrebu nastupio je u finalu Svjetskog studentskog ICPC natjecanja, najprestižnijeg natjecanja studenata u programiranju, koje se od 15. do 20. rujna ove godine održalo u Astani u Kazahstanu, priopćili su iz Hrvatskog saveza informatičara

Tim je osvojio titulu europskog prvaka, nagradu za najbrže rješeni zadatak (točno rješenje u 7. minuti nakon početka natjecanja) i 15. mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji 140 najjačih sveučilišnih timova iz cijelog svijeta.

U timu su nastupili Dorijan Lendvaj, Krešimir Nežmah i Patrick Pavić, studenti Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s njima su putovali i njihov stručni voditelj Ivan Paljak i odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar, koji je sudjelovao i na RCD (Regional Contest Directors) simpoziju koji se paralelno održavao.

ICPC (International Collegiate Programming Contest) najstarije je i najprestižnije natjecanje u algoritamskom programiranju koje se u ovom obliku održava od 1977. godine. Koliko je teško bilo plasirati se među timove koji će nastupiti u finalu govori i podatak da je na regionalnim natjecanjima, nastojeći izboriti plasman u finale, sudjelovalo 73083 studenata s 3424 sveučilišta iz 103 države, navode iz Hrvatskog saveza informatičara.

Taj savez sa studentima informatičarima radi od 1996. godine i ovo je osmi put da je tim iz Hrvatske izborio plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja.