BRAVO!

Hrvatski startup je najbolji europski humanitarni projekt!

15.06.2016 u 09:30

Bionic
Reading

Nakon ulaska u finale Meshpoint se uspio izboriti za prvo mjesto u svojoj kategoriji u natjecanju za nagradu 'Europas'

Meshpoint je proglašen najboljim u kategoriji Best Humanitarian Tech of the Year, u konkurenciji s još 11 timova. Osim u toj, tijekom ceremonije održane u Londonu nagrade su dodijeljene u još 24 kategorije.

Kao što smo već pisali, riječ je o startup projektu koji razvijen temeljem iskustava stečenih na terenu, kada su slavonski volonteri izbjeglicama u ruksacima donosili besplatni bežični internet.

U Meshpointu su osmislili i izradili lako prenosivi uređaj koji će omogućavati pristup internetu i pokrivenost većeg područja i kojeg će u izvanrednim situacijama moći postaviti i osobe koje nisu stručnjaci za mreže.


Rezultat je kućište koje je moguće 3D isprintati, a u kojem se nalaze web preusmjerivači, baterija i ostala oprema, sve dostupno po načelu open source kako bi vlastiti set mogao izraditi, sastaviti i unaprijediti tko god poželi. Jeftino je i lako za transport - moguće ga je dostaviti i bacanjem iz aviona - a nudi pristup internetu za do 200 osoba.

Europas je godišnja nagrada za startupove koju je 2009. godine pokrenuo Tech Crunchov urednik Mike Butcher. Osmišljena je kako bi poticala najnaprednije i najinovativnije tehnološke tvrtke. Startupovi se mogu sami prijaviti za natjecanje ili ih može netko drugi nominirati. U oba slučaja sudjelovanje u natjecanju je besplatno.

Do danas je dodjela nagrade izrasla u zasebno događanje koje okuplja više od tisuću sudionika.