OPET IZVAN FUNKCIJE

Upitali smo HZZO kad će građani moći do lijekova: 'Nije pao cijeli sustav, ali...'

12.08.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) opet je izvan funkcije, zbog čega liječnici nisu mogli elektronskim putem slati e-recepte u ljekarne niti elektroničke uputnice za svoje pacijente. Otkako je krenula migracija, točnije prebacivanje sustava na nove platforme, kontinuirano je dolazilo do problema s korištenjem CEZIH-a

Posljednji put CEZIH je pao 2. kolovoza, a prije toga 30. srpnja. Od 26. srpnja do 29. srpnja bio je nedostupan zbog radova na migraciji sustava te su se uputnice i recepti izdavali na papiru, kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima.

Oglasio se HZZO

Poslali smo upit Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

'Točno je da trenutno postoje problemi s korištenjem funkcionalnosti e-uputnica i e-recepata u dijelu sustava, međutim nije riječ o padu kompletnog sustava CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), nego o otežanom radu navedenih funkcionalnosti. Radi se na otklanjanju problema te se normalizacija rada očekuje tijekom dana.

Kao što je poznato od petka 26. srpnja 2024. do ponedjeljka 29. srpnja 2024. trajali su opsežni radovi na modernizaciji sustava CEZIH. Zbog optimizacije sustava na novoj platformi koja je trenutno u tijeku te činjenici da se radi o iznimno kompleksnom sustavu, moguće su određene poteškoće u radu dijela sustava dok se radi na optimizaciji koja je pri kraju.

Molimo korisnike sustava CEZIH da prijeđu na način rada koji se koristi u ovakvim okolnostima (rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima.

Ispričavamo svim korisnicima sustava, kao i osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na povremenim poteškoćama. HZZO je operator središnjeg dijela sustava CEZIH, te nije nadležan za njegovo održavanje', rekli su iz HZZO-a za tportal.

  • +3
Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Migracija iz HZZO-a

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u rujnu prošle godine da se problemi u radu CEZIH-a događaju zbog preseljenja sustava na novu lokaciju.

'Do problema u sustavu dolazi zbog migracije iz HZZO-a u prostorije Centra dijeljenih usluga', istaknuo je tada Beroš. CEZIH se preselio na novu lokaciju zbog nadogradnje i održavanja, a sam proces migracije, kako je tada rečeno, trebao je trajati godinu dana. Beroš je upozorio tada da će preseljenje dovesti do povremenih poremećaja u funkcionalnosti sustava.

'Na provideru usluga je da probleme prometno rješava. Molimo pacijente, ljekarnike i liječnike za strpljivost jer se ovakve stvari događaju u svim europskim državama. Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano', rekao je ministar u rujnu. Istaknuo je i da je održavanje CEZIH-a iznimno skupo, te je za prošlo trogodišnje održavanje iznosilo između 90 i 100 milijuna kuna.