PONOVNO NEDOSTUPAN

Opet je pao CEZIH, građani ne mogu do lijekova

12.08.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) opet je izvan funkcije

Liječnicima je od jutra ponovno nedostupan informatički sustav CEZIH, što znači da ne mogu elektronskim putem slati e-recepte u ljekarne niti elektroničke uputnice za svoje pacijente. Otkako je krenula migracija, točnije prebacivanje sustava na nove platforme, kontinuirano je dolazilo do problema s korištenjem CEZIH-a.

Posljednji put CEZIH je pao 2. kolovoza, a prije toga 30. srpnja. Od 26. srpnja do 29. srpnja bio je nedostupan zbog radova na migraciji sustava te su se uputnice i recepti izdavali na papiru kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) još se nije oglasio oko novog problema.

U Ericssonu, koji je zadužen za CEZIH, rekli su da je 'najgore prošlo', premda radovi i dalje traju pa ovaj današnji prekid rad nije bio najavljen. Sve dok se taj posao potpuno ne završi i podaci ne presele u Centar dijeljenih usluga i liječnici i građani povremeno će imati sličnih problema kao proteklih dana, piše Jutarnji list.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u rujnu prošle godine da se problemi u radu CEZIH-a događaju zbog preseljenja sustava na novu lokaciju.

'Do problema u sustavu dolazi zbog migracije iz HZZO-a u prostorije Centra dijeljenih usluga', istaknuo je tada Beroš. CEZIH se spreselio na novu lokaciju zbog nadogradnje i održavanja, a sam proces migracije, kako je tada rečeno, trebao je trajati godinu dana. Beroš je upozorio tada da će preseljenje dovesti do povremenih poremećaja u funkcionalnosti sustava.

'Na provideru usluga je da probleme prometno rješava. Molimo pacijente, ljekarnike i liječnike za strpljivost jer se ovakve stvari događaju u svim europskim državama. Žao nam je što se ovo događa, ali nije neočekivano', rekao je ministar u rujnu. Istaknuo je i da je održavanje CEZIH-a iznimno skupo, te je za prošlo trogodišnje održavanje iznosilo između 90 i 100 milijuna kuna.