DRUŠTVENE MREŽE

Turska odblokirala Instagram

12.08.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Blokada popularne mreže trajala je od 2. kolovoza, a iza gašenja se navodno nalazi cenzura nakon izražavanja sućuti zbog nedavno ubijenog vođe Hamasa. Instagram ima više od 50 milijuna korisnika u Turskoj

Turska je obnovila pristup Instagramu nakon što je ta društvena mreža pristala ispuniti zahtjeve zemlje u vezi s cenzurom i sadržajem povezanim s kriminalom, izvještava Bloomberg.

Ministar prometa Abdulkadir Uraloglu objavio je sporazum u objavi na X-u. Instagram je, podsjetimo, bio blokiran nešto više od tjedan dana; korisnici u zemlji iznenada su izgubili pristup 2. kolovoza, nakon čega nitko nije dao službeno objašnjenje iza te odluke.

Blokada je uslijedila nakon što je turski šef komunikacija, Fahrettin Altun, optužio platformu za cenzuriranje postova u kojima se izražava sućut za Ismaila Haniju, vođu Hamasa koji je nedavno ubijen. Ocijenili su da Meta ne poštuje turske 'zakone i pravila' i osjećaje javnosti.

U objavi od subote, Uraloglu je naveo zabrinutost zbog sadržaja koji se odnosi na ubojstva, seksualni napad, trgovinu drogom i mučenje, prema Reutersu - i cenzuru nametnutu korisnicima Instagrama.

NetBlocks, koji je prvi izvijestio da je Instagram blokiran u Turskoj ranije ovog mjeseca, potvrdio je u subotu da se pristup počeo vraćati, zaključuje Engadget. Turska osuđuje izraelske napade na Pojas Gaze, traži trenutačni prekid vatre i kritizira Zapad zbog bezuvjetne potpore Izraelu u ratu protiv Hamasa.