POPULARAN PRIZOR

Olimpijski kotao postao je prava atrakcija u Parizu, žele ga zadržati

12.08.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Olimpijski kotao koji se ogromnim balonom svake noći podiže iznad Pariza postao je toliko popularan prizor da bi mogao postati trajna atrakcija u Gradu svjetlosti

Jedinstvena inačica olimpijskog plamena u vrtu Tuileries, između muzeja Louvre i obeliska iz Luksora, jedna je o mnogih inovacija ovogodišnjih Olimpijskih igara. Plameni prsten zapravo nema vatre, već je sačinjen od magle koju osvjetljavaju LED svjetiljke, koje je izradila francuska energetska tvrtka EDF, a koriste električnu energiju iz posve obnovljivih izvora.

Svake noći u vrijeme zalaska Sunca, 30-metarski balon ga na dva sata podiže u nebo. Svih 10.000 dnevnih karata za gledanje izbliza kako se podiže bilo rezervirano do kraja Olimpijskih igara koje su zaključene u nedjelju, a balon će se vratiti za Paraolimpijske igre krajem mjeseca.

'Stvaran' olimpijski plamen, prenesen iz Grčke u Francusku, postavljen je nekoliko koraka dalje od kotla u zaštićenoj svjetiljci. Mnogi političari sada govore o tome da bi kotao trebalo učiniti trajnim dodatkom za Pariz.

Odluka je na vladi predsjednika Emmanuela Macrona. On je novinarima prošlog tjedna rekao da bi zamisao "bila san mnogih ljudi" i da će se njegov tim "tome pravovremeno posvetiti".

Ideju je prvo natuknula pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je televiziji France 2 rekla da je "veoma zainteresirana" za to da se kotao zadrži u gradu. 'Ja nisam ta koja odlučuje jer se nalazi na području Louvrea, koji pripada državi. Stoga sam pisala predsjedniku', kazala je.

To je ubrzo dovelo do malog natjecanja jer je čelnica šire pariške regije Valerie Pecresse predložila da bi se kotao mogao premjestiti u Parc de La Villette na rubu grada u slučaju da ne smije ostati u Tuileriesu.

Ogromna popularnost nove znamenitosti, kod koje se tisuće ljudi svakoga dana fotografiraju, iznenadila je i njenog dizajnera Mathieua Lehanneura. 'Duboko me dira, što nisam očekivao ili barem nisam u ovoj mjeri', rekao je za AFP.

'To je obrnuti zalazak sunca: ritual i dnevno podizanje olimpijskog sunca. Podrška je bila trenutačna. Razmišljali smo o tome i dizajnirali ga da ga se u potpunosti može reciklirati nakon Igara, a sada razmatramo njegovu dugoročnu sudbinu', dodao je.