FANTASY & SF FESTIVAL

Bliži se 19. Liburnicon, tema je slavenska mitologija. Pogledajte što vas čeka

12.08.2024 u 09:00

Bionic
Reading

Slavenska mitologija bit će tema 19. fantasy & SF festivala Liburnicon, koji će se od 16. do 18 kolovoza održati na opatijskom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, najavili su organizatori iz Udruge Kulturni front

'Festival Liburnicon vraća se svojem starom terminu, trećem vikendu u kolovozu, kada će se Opatija pretvoriti u uzbudljivi svijet mitologije i folklora, SF i fantasy književnosti, filma te naprednih znanosti i tehnologija. Program objedinjuje ozbiljne i zabavne sadržaje i stvara jedinstvenu atmosferu, koja ga čini jednim od najvećih festivala za mlade u regiji', poručili su iz Udruge Kulturni front.

Devetnaesti festival će kroz fantastični i mitološki aspekt glavne teme istraživati vjerovanja starih Slavena, bogove u koje su vjerovali te kako se ta tema obrađuje i provlači kroz filmove, serije, knjige, društvene igre...Liburnicon će i ove godine okupiti stručnjake te, kao i prethodnih godina, ponuditi zabavni program.

Željko Predojević održat će predavanje 'Nadnaravna bića slavenske mitologije u hrvatskoj tradicijskoj kulturi', Riccardo Staraj predstavit će interpretacijski centar Trebišće, Kristijan Petrović održat će predavanje o vilama i vilinskim stvorenjima dok je 'Slavenska kozmologija i kozmogonija' u fokusu predavanja Srebrenke Peregrin.

Sudjelovat će i Mirjan Rimanić, pazinski novinar, autor i predavač, poznavatelj i istraživač slavenske mitologije i običaja te Davor Horvatić, Vanesa Ujčić, Danijel Štriga i drugi. Priprema se i dječji program, radionice, kvizovi, 'board gameovi' te turniri u društvenim igrama.

Festival se održava uz more, u prostorijama fakulteta se održavaju predavanja, kvizovi i radionice, a vanjski prostor je namijenjen za zabavne sadržaje.

Najavljene su igre, prezentacije, Cosplay natjecanje te koncertni program - False Reasoning, peteročlani Iron Maiden tribute bend, te rock cover band The Link Band. 'Dođite s nama istraživati, saznati nešto novo o mitologiji starih Slavena i vjerovanjima naroda koji su hodali našim područjem', poručili su organizatori.