minEcraft

Jedna od najpopularnijih videoigara na svijetu dobiva impresivnu grafičku nadogradnju, no neki će igrači ostati kratkih rukava

20.08.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Microsoft je službeno objavio dolazak Nvidijinog RTX 'ray tracinga' u popularni Minecraft predstavljanjem jedne od najimpresivnijih grafičkih nadogradnji do sad

Microsoft je službeno najavio uvođenje Nvidijinog RTX ray tracinga u Minecraft - jednu od najpopularnijih videoigara na svijetu. Tehnologija omogućava ljepšu grafiku u igrama simulacijom putanje svjetla iz izvora prema predmetu kako bi stvorila puno realističnije osvjetljenje i sjene.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Mojang

Najava se, doduše, samo dotiče PC verzije Minecrafta, s obzirom da je Nvidijina tehnologija dostupna isključivo na Nvidia GeForce RTX grafičkim karticama koje rade samo na PC-ju. Minecraftov kreativni direktor Saxs Persson potvrdio je, doduše, da će tehnologija bez problema raditi i u modovima/modifikacijama za popularnu kreativnu igru.

DIGITALNA ZABAVA

Popisali smo naše najdraže domaće videoigre svih vremena

Pogledaj galeriju

Kontroverzna nadogradnja

Grafička nadogradnja za Minecraft donekle proturiječi glavnom razlogu zašto je Minecraft uopće posao popularan. Igra je, naime, dostupna na hrpi platformi - od PC-ja, preko Xboxa One pa sve do iOS-a i Androida. Tim rečeno, niti jedna platforma osim PC-ja neće dobiti nikakvu korist od nadogradnje koju omogućavaju grafičke kartice čija cijena kreće od 2900 kuna prema više. Što se starijih grafičkih kartica iz Nvidije tiče, one će također podržavati ray tracing, samo u reduciranom formatu, dijelom zato jer nemaju za to posvećen hardver - 'najslabija' kartica koja će to moći raditi je GTX 1060 sa 6 GB RAM-a.

Minecraft je u drugu ruku igriv na laptopima i konzolama koje koštaju puno manje od novih kartica iz Nvdije. Ukratko - ako vam je do ray tracinga u Minecraftu, kupit ćete grafičku karticu iz Nvidije.

Zanimljiv dio priče je što Microsoftova iduća generacija konzola podržava ray tracing tehnologiju koja će na sličan način uljepšati Minecraft i ostale igre, makar njihov hardver dolazi iz radionice AMD-a, izravnog konkurenta Nvidije.