Bundeswehr u problemima

Njemačka vojska u svemir poslala dva satelita, a onda šok!

30.06.2024 u 12:31

Bionic
Reading

Krajem prosinca prošle godine, njemačka vojska (Bundeswehr) je s velikim očekivanjima lansirala dva napredna špijunska satelita tipa SARah u svemir. Ovi sateliti su trebali značajno unaprijediti sposobnosti njemačke vojske u globalnom nadzoru, omogućujući im neovisno prikupljanje podataka o vremenu dana i vremenskim uvjetima. Međutim, prema nedavnom izvješću Bilda, tehnički problemi sprječavaju operativnost ovih satelita

Prema izvorima, sateliti lansirani prije otprilike šest mjeseci putem nosača raketa trenutno nisu funkcionalni. Problem se navodno odnosi na antene koje se nisu uspjele izvući, što onemogućuje satelitima da obavljaju svoju osnovnu funkciju - slanje slika na Zemlju. Proizvođač satelita, bremenska svemirska i tehnološka tvrtka OHB, intenzivno radi na rješavanju ovog problema, ali do sada bez uspjeha.

Glasnogovornik Ministarstva obrane izjavio je kako postoje daljnja kašnjenja u stavljanju satelita u pogon. 'Ovo je ne samo financijski problem, već i ozbiljan udarac za našu sigurnost', rekao je Florian Hahn, glasnogovornik za obrambenu politiku Unije, za Bild. Hahn je također naglasio da se čini kako oba satelita imaju isti kvar, što upućuje na sistemski problem.

Unatoč tehničkim problemima, Bundeswehr nije obvezan platiti sustav sve dok ne bude funkcionirao prema ugovoru s proizvođačem OHB. Ministarstvo obrane također je naglasilo da trenutni problemi sa satelitima ne utječu na ukupnu sposobnost izviđanja Bundeswehra.

Podsjetimo, krajem prosinca prošle godine OHB je objavio da su dva reflektorska satelita uspješno lansirana iz Kalifornije, u suradnji s američkom svemirskom tvrtkom SpaceX. Prvi signali sa satelita primljeni su nedugo nakon lansiranja, što je izazvalo optimizam u njemačkoj vojsci. Sateliti SARah, nasljednici sustava SAR-Lupe koji je u upotrebi od 2007. godine, trebali su osigurati poboljšanu sposobnost globalnog nadzora za Bundeswehr.

Sateliti SARah koriste naprednu radar tehnologiju, koja omogućuje prikupljanje visokokvalitetnih slika ne samo tijekom dana, već i noću te u svim vremenskim uvjetima. Očekivalo se da će ovaj sustav značajno unaprijediti vojno izviđanje, pružajući ključne informacije za nacionalnu sigurnost.