SMART CITY

Koprivničani će račune plaćati i otpad odlagati pametno

09.03.2016 u 12:35

Bionic
Reading

U suradnji s HT-om koprivnički Komunalac je uveo e-račune. Cilj novog sustava je zaprimati, obrađivati i slati dokumentaciju u elektroničkom obliku kako bi se modernizirali i ubrzali poslovni procesi

Uz uvođenje novog sustava za plaćanje, početkom godine Komunalac i Grad Koprivnica podijelili su besplatno građanima 11 tisuća smeđih kanti za biorazgradivi otpad te se trenutno u suradnji s Hrvatskim Telekomom ugrađuju čipovi radi stvaranja pretpostavki za obračun odvoza otpada prema količini.

'Ovaj sustav znatno će unaprijediti postojeći odvoz otpada, potičući korisnika da reciklira što više otpada i tako smanji njegovu količinu te smanji mjesečnu cijenu odvoza otpada', izjavila je Maja Hleb, predsjednica uprave Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac.

Usluga EBPP (electronic bill presentment and payment) namijenjena je tvrtkama koje svojim privatnim korisnicima šalju veće količine računa ili uplatnica. Ova HT-ova usluga omogućava izdavateljima računa da na jednostavan način svoje papirnate račune ili uplatnice pretvore u elektronički dokument koji potom dostavljaju svojim korisnicima.


Izdavateljima računa smanjuje izdatke jer nema troškova tiskanja i slanja računa, a i otklanja se mogućnost pogrešnih uplata jer primatelj e-računa dobiva unaprijed popunjen nalog za plaćanje, računi na odredište stižu brže, a izdavatelj u svakom trenutku zna njihov status - koliko je poslano, kome...

Takve račune je moguće platiti putem internetskog bankarstva, debitnim i kreditnim karticama ili s pomoću usluge foto plaćanja slikanjem barkoda, na portalu Svi računi.

Evidencija odvoza komunalnog otpada je rješenje koje omogućava naplatu usluge sakupljanja i odvoza otpada prema volumenu i broju sakupljanja ili masi otpada. Podaci o odvozu otpada se prenose u aplikaciju u realnom vremenu, a moguće im je pristupiti s bilo koje lokacije u bilo kojem trenutku.

Usluga se bazira na tehnologiji RFID i sastoji se od čipova koje se ugrađuje u kontejnere i posude za odlaganje otpada, čitača čipova kojim se evidentiraju posude i njihovo pražnjenje te računalne aplikacije za pregled i administraciju podataka koja povezuje cjelokupni sustav.

Obje usluge dio su projekta E-grad, koje Gradsko komunalno poduzeće Komunalac provodi u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom.