TEHNO SAVJETI

Kupujete smartfon? Evo koliko RAM-a je dovoljno

19.07.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Čemu služi Random Access Memory i može li od viška zaboljeti glava? Doznajte

Kupovina pametnog telefona može biti zbunjujuća. Toliko je različitih specifikacija sa čudnim brojevima i nazivima. Nije uvijek jednostavno razlučiti što oni točno znače, kao ni kako će smartfon funkcionirati nakon što ga kupimo. 

Jedna od tih specifikacija koje mogu izazvati zabunu je RAM, skraćeni naziv za Random Access Memory.

Čemu služi RAM?

Aplikacije i igre pohranjujemo u ugrađenu memoriju i/ili karticu SD. Procesori (obični i grafički) obrađuju podatke i pokreću aplikacije. Što onda radi RAM?

Kratko rečeno, omogućava multitasking.

Kako bi mogli obavljati više zadaća odjednom, pametni telefoni trebaju brzi pristup memoriji. Kad pokrenete aplikaciju ili igru, ona biva učitana u RAM. Sve dok se nalazi u njemu možete joj se vraćati i nastaviti tamo gdje ste stali bez ponovnog učitavanja. 

Teoretski, što je više RAM-a to više procesa pametni telefon može obavljati odjednom, pa samim time i vrtiti više aplikacija. RAM također omogućuje izvršavanje procesa u pozadini, kao što su osježavanje vremenske prognoze, provjera je li stigla nova e-pošta i tome slično. 

OD 192 MB do osam GB

Prvi pametni telefon na Androidu, T-Mobile G1 ili HTC Dream, imao je samo 192 MB RAM-a, dok je prvi iPhone imao još manje: 128 MB. Ti su brojevi tijekom proteklih desetak godina narasli, pa tako nedavno predstavljeni OnePlus 5 nudi osam GB RAM-a. Većina top modela trenutno je opremljena sa četiri GB RAM-a. 

Načelno, bolje je imati više RAM-a nego manje. Kako raste količina ugrađene memorije, tako smo sve skloniji instalaciji i korištenju sve većeg broja aplikacija.

Prosječni korisnik pametnih telefona danas pokreće devet aplikacija dnevno i koristi oko 30 različitih aplikacija mjesečno, prema podacima analitičke tvrtke App Annie

Pritom aplikacije postaju sve zahtjevnije, kamere snimaju fotografije u formatu RAW i više se bave obradom slike, snimamo u rezoluciji 4K, zasloni su sve veći...

Stručnjaci koje su kontaktirali s web odredišta Digital Trends smatraju kako je četiri GB RAM-a zasad više nego dovoljno kako bi bile zadovoljene potrebe većine korisnika.

S druge strane, upozoravaju kako više RAM-a znači veće opterećenje za bateriju, što može značiti skraćivanje njenog radnog vijeka. 

Kako iPhone radi s manje RAM-a?

Iako je standard za pametne telefone s operativnim sustavom Android podignut s dva na četiri GB RAM-a - a vidimo i uređaje sa šest i osam GB RAM-a - Appleov iPhone koristi manje te vrste memorije.

Jabučari službeno ne objavljuju koliko je RAM-a u iPhoneima, ali zahvaljujući vrijednim rastavljačima smartfona znamo kako iPhone 7 ima dva GB, a iPhone 7 Plus tri GB RAM-a.

Kako uspijevaju dobiti približno istu izvedbu sa značajno manje memorije? Odgovor se krije u različitom pristupu korištenju memorije u operativnim sustavima Android i iOS. Onaj na koji se Android se oslanja traži više memorije. 

Uz to, puko dodavanje više RAM-a ne znači automatski i bolju izvedbu jer puno toga ovisi o tome kako je softverski namješteno korištenje memorije. 

Brojni proizvođači nude alate za pregled stanja RAM-a i, ponekad, čišćenje i zatvaranje procesa. To također nije nužno dobra ideja jer stalno učitavanje aplikacija iznova opterećuje procesor i uređaj u cjelini. 

Kako ćete znati koliko vam RAM-a treba?

Pa, to u velikoj mjeri ovisi o tome kako i za što koristite svoj pametni telefon. Za većinu korisnika četiri GB je zasad sasvim dovoljno.

Šest GB trebat će nekolicini doista zahtjevnih korisnika, dok osam GB u ovom trenutku realno nema neku praktičnu svrhu.