najmoćniji dosad

Lansiran satelit koji su zajedno razvijali Kina i Francuska

22.06.2024 u 14:09

Bionic
Reading

Satelit koji su razvili Kina i Francuska, najmoćniji dosad za istraživanje najdaljih eksplozija zvijezdi, u subotu je lansiran u orbitu, objavila je kineska državna televizija CCTV

Satelit za istraživanje fenomena poput bljeskova gama zraka u svemir je prenijela kineska raketa lansirana iz centra Xichang u jugozapadnoj pokrajini Sečuan, prenosi CCTV. To će lansiranje imati važnu ulogu u astronomskom istraživanju, tvrdi Kineska nacionalna svemirska agencija.

Riječ je o prvom astronomskom satelitu koji su zajedno razvile Kina i Francuska, iako su ranije razvile oceanografski satelit koji je lansiran 2018. godine. Kineski napredak u svemirskim istraživanjima rapidno nadilazi Sjedinjene Države te pritom privlači partnere iz europskih i azijskih zemalja, piše agencija Reuters.

Kineska misija na Mjesecu Chang'e-6 je ranije u lipnju na tamnu stranu Zemljinog satelita prenijela teret Europske svemirske agencije, kao i materijale iz pakistanskih, francuskih i talijanskih istraživačkih instituta. Kina u razvoju satelita surađuje i s Brazilom, Egiptom i Tajlandom.

sve osim nogometa

Učitavanje...