MOGUĆNOST PREVARE

Laserska britvica prikupila milijune pa izbačena s Kickstartera

14.10.2015 u 15:00

Bionic
Reading

'Za nikad bolje brijanje!', rekoše ljudi koji stoje iza nedavno ugašenog Kickstarter projekta, kojim se prikupilo više od četiri milijuna dolara. Skarp Technologies tvrde kako rade na razvoju britvice koja će uz pomoć lasera uklanjati dlake kao ništa drugo, a bez straha za kožu i opekotine. Nekolicina korisnika je ipak posumnjala u kampanju i istinitost brojnih tvrdnji...

Tvrtka je prikazala nekoliko 'prototipa' svog laserskog gadgeta za brijanje pa i nekoliko prilično loše izvedenih demonstracija proizvoda. To je na Kickstarteru značilo pritiskanje velike crvene tipke i uklanjanje projekta te povrat četiri milijuna dolara svima koji su sudjelovali u kampanji.

Skarp Technologies navodi kako su im upravo sredstva prikupljena crowdfundingom trebala kako bi napravili 'bolje prototipe' na 'industrijskoj razini kvalitete', no pravila Kickstartera su jasna - bez valjanog prototipa sve ostaje na riječima.


Usprkos gubitku velike svote novca i sve viših sumnji u mogućnost 'laserskog brijanja', Skarp Technologies navodi kako su na Indiegogo platformi njih dočekali otvorenih ruku. To posebno vrijedi jer ne traže postojanje funkcionalnog prototipa:

Možda najgora stavka kada je u pitanju sumnja u prijevaru je mini-istraživanje nekoliko korisnika na Redditu, koji su pokušali saznati više o patentima, tehnologijama i naposljetku - osobama koje stoje iza Skarp Technologies. Je li u pitanju prava stvar ili ne, po svoj prilici pokazat će samo vrijeme. Za sada valja tek pružiti savjet - oprezno s novcima.