DRUŠTVENE MREŽE

Meta će koristiti naše javne objave za treniranje AI-ja: Možemo li ih zaustaviti?

04.06.2024 u 07:59

Bionic
Reading

Matično poduzeće Facebooka i Instagram, Meta, uskoro će koristiti javne objave 'kako bi pomoglo u razvoju i poboljšanju umjetne inteligencije'

Ovaj mjesec pojavila se nova poruka za europske korisnike mobilnih aplikacija Instagrama i Facebooka, obavještavajući ih da će se njihove javne objave počevši sa 26. lipnja koristiti za treniranje umjetne inteligencije.

Korištene informacije mogle bi uključivati ​​objave, fotografije, naslove i poruke poslane umjetnoj inteligenciji, ali ne i sadržaj privatnih poruka, rekao je Instagramov centar za pomoć. Matična tvrtka Meta rekla je u priopćenju prošlog tjedna da će početi obavještavati ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu i EU o tome kako će koristiti 'javne informacije koje su podijelili o Metinim proizvodima i uslugama za razvoj i poboljšanje umjetne inteligencije u Meti u okviru svojih zakona o privatnosti'.

Je li ovo uopće usklađeno s GDPR-om?

Tvrtka ili organizacija može obrađivati ​​osobne podatke kada ima osnovu za 'legitiman interes', prema Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR). Meta je spomenula ovu pravnu osnovu, dodajući da će se podaci koristiti 'za razvoj i poboljšanje umjetne inteligencije'.

Korisnici, odnosno vi, mogu zabraniti korištenje podataka za AI ispunjavanjem obrasca na Facebooku (koji trenutno nije dostupan) ili Instagramu. 'Razmotrit ćemo zahtjeve za prigovor u skladu s relevantnim zakonima o zaštiti podataka. Ako se vašem zahtjevu udovolji, on će se ubuduće primjenjivati', navedeno je u obrascima.

Unatoč mogućnosti isključivanja, Meta bi i dalje mogla koristiti vaše podatke ako se pojavite na slici koju je netko podijelio ili ste spomenuti u objavama ili opisima drugih korisnika. Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) izjavila je za Euronews da je 'Meta odgodila cijeli proces nakon niza upita DPC-a koji su obrađeni'.

Obavijestila je korisnike četiri tjedna prije početne obuke, rekao je DPC. Tehnološka tvrtka također je savjetovala DPC da će se 'koristiti samo osobne podatke (objave, ne komentare) koje su korisnici iz EU-a podijelili s javnom publikom na Instagramu i Facebooku u vrijeme obuke, te da to neće uključivati ​​osobne podatke iz računa koji pripadaju korisnicima mlađima od 18 godina'.

AI na uzlasku

Meta je rekla da 'agresivno' ulaže kako bi podržala istraživanje umjetne inteligencije i razvoj proizvoda, prema priopćenju za javnost od prošlog mjeseca. Tvrtka ima svoj vlastiti veliki jezični model (LLM) nazvan Llama, čija je najnovija verzija (Llama 3) objavljena u travnju i koristi se za napajanje svog pomoćnika Meta AI koji još nije dostupan u Europi.

Meta je već koristila objave na Instagramu i Facebooku za obuku asistenta, navodi Reuters. Međutim, ove informacije nisu bile uključene u skup podataka koji je korišten za Llamu 2. Tvrtka također radi na infrastrukturi potrebnoj za AI te je prošlog mjeseca predstavila svoje prilagođene čipove.