NEOBIČNO PARTNERSTVO

Microsoft i Amazon ujedinili snage kako bi digitalni pomoćnici Alexa i Cortana postali još bolji

30.08.2017 u 10:42

Bionic
Reading

Prema izvještaju New York Timesa, korisnici Amazonovog digitalnog pomoćnika Alexa moći će pristupiti Microsoftovoj Cortani i obrnuto. Nisu li ove dvije tvrtke konkurenti? Pa...

Za sada je u sklopu partnerstva Amazona i Microsofta omogućena tek osnovna integracija - značajka kojom je moguće aktivirati jednog digitalnog pomoćnika preko drugog. Jasno, partnerstvo je mnogo više dugoročnog karaktera i tko zna što će sve iz njega iznjedriti s vremenom. 

Ovo integriranje kroz više različitih platformi omogućit će to da Cortana ima pristup golemim bazama Alexe i obrnuto - Alexa će moći iskoristiti neke jedinstvene značajke Cortane u radu. U konačnici će najviše profitirati krajnji potrošači koji se služe računalima, uređajima za kućnu automatizaciju i mobitelima. 

Primjera radi, Alexa će  moći pristupiti brojnim značajkama Cortane vezanim uz Office, što će olakšati rad. Riječ je o neobičnom potezu, posebno s obzirom na to da među digitalnim pomoćnicima postoji velika konkurencija. Ipak, Appleova Siri je dostupna samo na Appleovim uređajima, a Google Assistant isto tako nije dostupan baš na svakom koraku (iako je otvorenijeg karaktera).

Da stvar bude neobičnija, New York Times izvještava kako su Microsoft i Amazon partnerstvo sklopili još lani u svibnju. Amazonov čelnik Jeff Bezos pozvao je Apple i Google na slično partnerstvo, no za sada nema nekih posebno jasnih odgovora na to.