DRUŠTVENE MREŽE

Muskov X tuži oglašivače zbog 'ilegalnog bojkotiranja' platforme

07.08.2024 u 09:24

Bionic
Reading

Tužba stiže uoči X-ovog otežanog nastojanja ponovnog pridobijanja oglašivača koji su, među ostalim, zabrinuti zbog govora mržnje na platformi

X, čiji su se najviši rukovoditelji dugo bunili protiv oglašivača koji su pobjegli s platforme zbog zabrinutosti zbog govora mržnje, sada ih također tuži. X je podnio antimonopolsku tužbu protiv Globalnog saveza za odgovorne medije (GARM) i nekoliko njegovih članova, uključujući Mars, Unilever i CVS Health, rekla je izvršna direktorica Linda Yaccarino u otvorenom pismu podijeljenom na X-u.

Prema Yaccarinu, grupa se uključila u 'ilegalni bojkot' X-a. 'Posljedica - možda namjera - ovog bojkota bila je nastojanje da se uskrate korisnici X-a, bili oni sportski navijači, igrači, novinari, aktivisti, roditelji ili politički i čelnici korporacija globalnog Town Squarea', napisala je.

Kao što Axios ističe, GARM je dio Svjetske federacije oglašivača (koja je također navedena u tužbi) i stvorena je kako bi osmislila smjernice za sigurnost robne marke za online oglašivače. U tužbi se navodi da se skupina 'zavjerila, zajedno s desecima neoptuženih suzavjerenika, da kolektivno uskrate milijarde dolara prihoda od oglašavanja na Twitteru'.

Ovo, piše Engadget, nije prvi put da je X podnio tužbu protiv grupe koju je Musk optužio za poticanje egzodusa oglašivača s platforme. Tvrtka je prethodno tužila Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH), skupinu protiv mržnje koja je objavila istraživanje koje pokazuje da X nije uspio ukloniti postove pune mržnje koje dijele premium pretplatnici. Sudac je kasnije odbacio tu tužbu rekavši da je X pokušavao 'kazniti' grupu zbog dijeljenja nepoželjnog istraživanja. X također tuži Media Matters, nadzornu skupinu koja je objavila izvješće u kojem se vidi da je X prikazivao oglase uz antisemitski sadržaj.

'Pokušavali smo biti ljubazni dvije godine i dobili smo samo prazne riječi', napisao je Musk, koji je prije gotovo godinu dana javno rekao oglašivačima da se 'jebu'. U utorak je, nastavlja izvor, napisao 'Ovo je sad rat'.