VELIKI POTENCIJAL

Na Goodyear izazovu 'ThinkGoodMobility' pobijedio revolucionaran projekt

16.08.2016 u 13:19

Bionic
Reading

Na međunarodnom Goodyearovu izazovu ThinkGoodMobility idejom o udruživanju obnovljive energije i inteligentne mreže mobilnosti pobijedio je 23-godišnji Artur Ząbczyk iz Poljske revolucionarnim projektom održive i pametne mobilnosti. Među petnaest najboljih bila su i dva slovenska studenta

Artur Ząbczyk, student je poljskoga Šlezijskog tehnološkog sveučilišta, a stručno povjerenstvo uvjerio je inovativnim sustavom MaRS (Management and Recovery System). On ujedinjuje invovativnu kombinaciju recikliranja energije iz automobila i platformu s aktualnim podacima u prometu.

Od konkurencije Arturov projekt se izdvojio sofisticiranosti i, naravno, potencijalom za implementaciju korištenjem postojeće tehnologije.

Kako bi MaRS djelovao?

Pametan bi sustav sam bio sposoban obnoviti različite oblike energije koje proizvodi vozilo i uz njihovu pomoć pripremiti automobil na „jedrenje“ (npr. stanje pripravnosti) u prometu. Osim toga MaRS bi bio mreža s pametnim informacijama koja bi udruživala sva vozila na cesti i podatke o njihovoj vožnji, a korisnike bi obavještavala o aktualnim nesrećama i prometnoj signalizaciji. Kako je prepoznalo stručno povjerenstvo, MaRS ima potencijal da radikalnim smanjenjem emisija i troškova za nekoliko godina preoblikuje promet u gradovima i istodobno poboljša kvalitetu života.


Na natječaj su se prijavile ukupno 73 ideje iz cijele Europe. Više detalja moguće je pronaći na Goodyear stranicama