svemirska prostranstva

Neobična kompozicija: Hubbleova slika svemira zvuči lijepo, ali i pomalo jezovito

04.05.2020 u 11:02

Bionic
Reading

Fotografija ne samo što dobro izgleda, već ima i specifičan, pomalo jezovit zvuk. Različite lokacije i elementi proizvode različite zvukove, što rezultira u kompoziciji koju možete poslušati

Kako je to lijepo bilo sročeno u reklami za klutni znanstvenofantastični film Alien, u svemiru vas nitko ne može čuti kad vrištite. Zašto? Zato što u vakumu svemira nema molekula zraka kao na Zemlji koje bi prenijele vibracije do vas pa je stoga prilično tiho.

Ali, to nije spriječilo znanstvenike u američkoj svemirskoj agenciji NASA-i da se tijekom 2019. godine domisle načina kako dodati zvučnu komponentu fotografijama koje snima svemirski teleskop Hubble.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Ovom prilikom poslužili su se fotografijom snimljenom u kolovozu 2018. godine naprednom kamerom za istraživanja i široko polje 3.

Od milja ju nazivaju 'galaktičkom škrinjom s blagom' zbog velikog broja galaksija koje su njome obuhvaćene. Točnije, svaka vidljiva točkica je galaksija s bezbroj zvijezda.

Neke su sjajnije jer su nam bliže i u prvom planu, dok je ogromna nakupina galaksija - vjerojatno njih na tisuće - u samom središtu slike. Sve ih na okupu drži nemilosrdna sila gravitacije.

Sonification of a Hubble Deep Space Image Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Fotografija ne samo što dobro izgleda, već ima i specifičan, pomalo jezovit zvuk. Različite lokacije i elementi proizvode različite zvukove, što rezultira u kompoziciji koju možete poslušati.

Zvijezde i kompaktne galaksije predstavljene su kratkim i jasnim zvukovima, dok spiralne galaksije emitiraju složenije i dulje. Na slici vrijeme teče s lijeve na desnu stranu, a frekvencija zvuka mijenja se od vrha prema dnu u rasponu od 30 do 1000 Hz. Objekti pri dnu slike zaduženi su za niže tonove, oni pri vrhu za više.

Naročito se ističe nakupina galaksija RXC J0142.9+4438, smještena blizu središta slike. Zbog veće gustoće galaksija u tom području na pola video zapisa na površinu ispliva više srednjih tonova, piše Science Alert.