HRPA PROSTORA

Novi tvrdi diskovi iz Seagatea imat će zapremninu i do 16TB

02.02.2017 u 10:58

Bionic
Reading

Ako, naravno, patite od neutemeljenog straha od prevelikog kapaciteta diska, tu su i verzije od 12 i 14 TB

Ako obožavate velike diskove imamo dobre vijesti za vas. Seagate je nedavno objavio da priprema diskove od 14TB i 16TB. Riječ je o posebnim diskovima punjenima helijem koji bi se na tržištu trebali pojaviti tijekom nadolazećih 18 mjeseci. Verzija od 12TB je trenutno u stadiju testiranaj i trebala bi biti uskoro biti spremna za serijsku proizvodnju.

Nakon što na tržište izbace verziju od 12TB, njihovi posao nije gotov zato jer u planu imaju, pazite ovo, disk kapaciteta 20TB koji bi trebao biti gotovo do 2020. kada bi, kažu iz Seagatea, donju granicu zapremnine prosječnog diska za PC podigao na 1 TB. Podsjetimo, današnji standard za diskove u startnim konfiguracijama je oko 500 GB.

Seagate već neko vrijeme slijedi konkurenciju - HGST ga je pretekao izbaciši helijem punjen disk kapaciteta 10TB te već neko vrijeme u prodaji ima verziju od 12TB. Seagateovi diskovi su, u drugu ruku, jeftiniji od HGST-ovih. Istina, HGST-ovi diskovi su kvalitetniji i dugotrajniji, no valja uzeti u obzir da je Seagate tijekom prošlih par godina dramatično poboljšao kvalitetu svojih proizvoda.

Cijena SSD-a je toliko pala da su postali osnovna opcija za pohranu podataka na PC-jima srednje klase te trenutno po prodaji nadmašuju tvrde diskove po pitanju čistog kapaciteta - jednostavnije je napraviti disk od 60TB pomoću NAND čipova umjesto korištenjem pločica i helija. U drugu ruku, 'vrteći' diskovi i dalje su najučinkovitiji put ka velikoj zapremnini podataka. Trenutna ponuda Seagateovih diskova od 10TB kreće se od 400 eura pa naviše, što je puno jeftinije od SSD disa zapremnine 2TB.