novo istraživanje

Opet se priča o vitaminu D i koroni: Niske razine mogu povećati vjerojatnost za fatalan ishod

28.09.2020 u 09:53

Bionic
Reading

Niske razine vitamina D mogu povećati vjerojatnost za ozbiljan ili čak fatalan COVID-19, pokazuje novo istraživanje

'Uzimanje zdrave razine vitamina D može smanjiti komplikacije, uključujući citokinsku oluju (prebrzo ispuštanje previše proteina u krv) i na kraju smrt od COVID-a 19', rekao je autor studije dr. Michael Holick, profesor medicine, fiziologije, biofizike i molekularne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Bostonu.

Vitamin D naziva se 'sunčanim vitaminom,' jer ga koža prirodno proizvodi u dodiru sa sunčevom svjetlošću, ali može se dobiti i putem određene hrane (riba, žumanjak, jetrica) i dodataka.

Jedan stručnjak za zdravlje dišnih puteva koji nije bio uključen u studiju rekao je da su nalazi slični nalazima prethodnih istraživanja.

Koronavirus u Hrvatskoj, zaštitne maske
  • Koronavirus u Hrvatskoj, zaštitne maske
  • Koronavirus u Hrvatskoj, zaštitne maske
  • Koronavirus u Hrvatskoj, zaštitne maske
  • Koronavirus u Hrvatskoj, zaštitne maske
  • Koronavirus u Hrvatskoj, zaštitne maske
    +17
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Nekoliko je studija otkrilo da pacijenti s nedostatkom vitamina D imaju lošiji ishod kod COVID-a 19', rekao je pulmolog i internist dr. Len Horovitz iz bolnice Lenox Hill u New Yorku. 'To ne čudi jer se čini da vitamin D povoljno djeluje na imunološki sustav i zacjeljivanje rana'.

U novoj studiji Holick i njegovi kolege procijenili su razinu vitamina D u uzorcima krvi 235 hospitaliziranih bolesnika s COVID-om 19. Uzorci krvi također su provjereni na upalni marker zvan C-reaktivni protein i na broj limfocita, vrste imunoloških stanica koje pomažu u borbi protiv infekcije. Studija nije mogla dokazati uzrok i posljedicu, no, pacijenti koji su imali zadovoljavajuće razine vitamin D imali su znatno niži rizik od ozbiljnih komplikacija od COVID-19, uključujući gubitak svijesti, nisku razinu kisika u krvi pa i smrt.

Među pacijentima starijim od 40 godina, oni koji su imali dovoljno vitamina D imali su i 51,5 posto manje šanse da umru od COVID-a 19 u usporedbi s onima koji su imali nedostatak vitamina D, izvijestili su iz tima. Studija je objavljena 25. rujna u časopisu PLOS ONE.