ISPROBAJTE

Osam jednostavnih, ali moćnih programa za Windows

03.10.2014 u 06:57

Bionic
Reading

Malo tko će pomisliti na programe jednostavnih funkcija i izgleda kada se govori o platformi Windows, no oni itekako postoje. Talentirani razvojni stručnjaci (developeri) stare i ružnjikave komade softvera znaju zamisliti na nove načine, a najbolji koraci za to su pojednostavljivanje za korištenje ili obraćanje pažnje na funkcionalnost. Victor Clarke za Lifehacker je spremio osam takvih programa

Tim programera koji stoji iza popularnog alata CCleaner (Piriform) napravio je i pomoćni alat nazvan Speccy. Posrijedi je program kojim je lako vidjeti detalje vezane za računalo, a čime se može olakšati mnogo toga. Tehnički gledano, iskusnijim korisnicima koji znaju kopati po Control Panelu Windowsa ovakav alat vjerojatno ni ne treba, no za razliku od integriranog Device Managera na platformama Windowsa, Speccy informacije prikazuje vrlo jednostavno i logično. Time se olakšava pretraga za odgovarajućim upravljačkim programima za kakav dio hardvera.

Speccy nudi i nešto više od toga, s mogućnošću prikaza temperature određenih komponenti pa je lako uočiti i ako se neka od njih pregrijava. Program je besplatno dostupan bez podrške, a Pro verzija s trenutačnim popustom košta 14,95 eura (115 kuna).

Ljubitelji obrade fotografije na što je moguće jednostavniji način nikako ne bi trebali propustiti Pixlr, Autodeskov alat - i jednu od boljih alternativa za popularni Photoshop. Iako je svoj život započeo na mobilnim platformama i web-sučelju, odnedavno je dostupan i za platforme Windows/Mac. Zahvaljujući činjenici da alat u ovom izdanju može iskoristiti računalne resurse, kudikamo je brži od svojih izvornika (posebno s materijalom visoke razlučivosti), a oni koji traže jednostavan program za obradu fotografija i pokoji efekt, uistinu ne trebaju tražiti dalje.


Stranica Lifehacker piše i posebnom internetskom pregledniku - Citrio. Riječ je o browseru napravljenom na temelju Chromiuma, a ono što ga izdvaja je hrpa (ali baš hrpa) predinstaliranih posebnih dodataka. 'Ovaj preglednik omogućuje preuzimanje torrent datoteka, magnet linkova i uobičajenih datoteka na mnogo jednostavniji i brži način, zahvaljujući integriranom download manageru', piše Lifehacker.

Korisnici pomoću ovog preglednika mogu i spremati online video materijal, a uz svega par klikova mišem, moguće je koristiti i proxy. Citrio je besplatan, a može ga se preuzeti na ovom linku za Windows/Mac.

Cometdocs je najlakše opisati kao online sustav za upravljanje dokumentima, a dostupan je za iOS, Android i Windows. Mnogo korisnika koristi OneDrive i slična rješenja za pohranu dokumenata na webu, pa sa svega tri milijuna korisnika Cometdocs možda nije konkurent u pravom smislu te riječi, no nudi neke posebne alate u svojoj desktop inačici. Tako se integrira u kontekstualni izbornik Windows OS-a, a čime je moguće napraviti konverziju kakvog dokumenta ili datoteke u samo jednom kliku - bez potrebe za otvaranjem posebnog programa.

Ako je kome dosadilo obnavljati licence za kojekakve programe za baratanje komprimiranim/arhiviranim sadržajem, B1 Free Archiver bi mogao biti od velike pomoći. Jednostavnih je funkcija i dizajna, no dobro će doći svima koji ne traže maksimum mogućnosti.

LeDimmer je minijaturna aplikacija koja će korisnicima omogućiti fokusiranje na sadržaj, tako što sve neaktivne prozore 'zatamni'. Ideja nije nova ni revolucionarna, no alat je krajnje jednostavan i besplatan

Saladin je moderna verzija Norton Commandera. Šalu (ili ne) na stranu, u pitanju je open-source program za upravljanje datotekama u dva 'prozora' - a čini sve što korisnici žele, a možda i vrlo rado mijenja uobičajeni Windows Explorer.

8Smoker Pro jedan je od alata koji dolazi krcat mogućnostima i kojekakvim adwareom. Srećom, sve je moguće izbjeći pažljivim praćenjem koraka za vrijeme instalacije, a vlasnici Windowsa 8 će posebno cijeniti dostupnost raznih funkcija i postavki OS-a u svega nekoliko klikova mišem.