BRDO TEHNOLOGIJE

Ovaj automobil će vam čitati misli

21.06.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Jaguar Land Rover je ovih dana otkrio niz različitih tehnologija koje će činiti pametne automobile budućnosti. 'Sixth Sense' tehnološki projekt je jedan od njih, a vezan je uz to da automobil analizira moždane valove vozača kako bi upozorio na umor. Pored toga, posebna sjedišta će moći prepoznati i ako nekome od putnika pozlije

Proizvođač je nedavno otkrio kako planiraju umrežiti senzorima opremljena vozila za otkrivanje štete na kolniku, čime će se spasiti brojni životi, a na red je sad stigla prezentacija novih sigurnosnih mogućnosti.

U sklopu Sixth Sensea nalazi se niz različitih tehnologija, koje će se za koju godinu vjerojatno pojaviti u prvim proizvedenim automobilima. Tu je Mind Sense, koji koristi hrpu senzora unutar automobila koji analiziraju moždane valove te omogućavaju sustavu da razumije je li vozač ometen, umoran ili zamišljen. Vozači za takvo što neće morati koristiti elektrode na glavi, već će se koristiti senzori unutar upravljača. Jaguar Land Rover navodi kako tehnologiju već sada koristi NASA, a pokusima na prototipima će se ustanoviti koliko je takvo što izvedivo za vozila.


Drugi komad tehnologije kojeg razvijaju u JLR-u je 'Driver Welness Monitoring', koji koristi posebne senzore za praćenje otkucaja srca i disanja putnika u vozilu. Njihovom uporabom moguće je detektirati ako nekome u vozilu pozlije, nakon čega će sustav odmah prilagoditi rasvjetu, zvuk i klimu.

Pored toga, Jaguar Land Rover razvija i sustav upravljanja određenim funkcijama vozila pomoću gesti, na sličan način kako je to implementirato BMW u novoj 'sedmici'. Više o svemu je moguće pročitati u službenoj objavi