SILA JE MAMURNA

Ovo su najbizarnije videoigre s temom Star Warsa!

17.12.2015 u 08:50

Bionic
Reading

Uoči premijere dugo iščekivanog nastavka Zvjezdanih ratova očekivano je prisjetiti se videoigara inspiriranih ovom bogatom franšizom. I to onih za koje vrlo vjerojatno niste čuli!

Razlog zbog kojeg niste čuli za njih sigurno je dobar. Radi se o naslovima koji su nerijetko toliko čudni da se iskreno pitamo tko je odobrio njihovu izradu. Da, vjerovali ili ne, svi naslovi koje ćemo spomenuti službene su licencirane igre koje su se trebale prodavati zajedno s filmovima.

Stoga pripremite se jer ovaj pregled će biti sve osim ugodne šetnjice parkom.

Star Wars: Jedi Arena u akciji


Prva igra na našoj listi nosi naslov Star Wars: Jedi Arena. Ova videoigra iz 1983. izašla je na tada ultra naprednom Atariju 2600. Žalosna činjenica? Najbolja stvar kod ove službeno licencirane igre je njen naslov. Radi se o digitalnom uprizorenju scene u kojoj mladi Luke Skywalker svjetlosnom sabljom nastoji parirati električnim napadima iritantne lebdeće loptice. Kako to izgleda u igri iz 1983? Dvije šarene crte mlataraju lijevo-desno i pokušavaju odbiti munje i gromove, poplave te požare koje spomenuta lebdeća kuglica servira sve većom i većom brzinom.

Star Wars Chess gameplay

Drugo čudo digitalne zabave spada u domenu šahovskih igara te postoji zbog jednog jedinog razloga - zadovoljavanja nečije bizarne fantazije u kojoj figure u klasičnoj igri zamjenjuju likovi iz Zvjezdanih ratova. Rezultat ovog eksperimenta je Star Wars Chess, igra koja zbog neopisivo dugotrajnih animacija partiju od pola sata pretvara u višesatni pikselizirani masakr u kojem se figure mlate do smrti. Jedini razlog zbog kojeg želimo pokrenuti igru još i danas je scena u kojoj stormtrooper s radošću propuca princezu Leiju.

Star Wars: The Gungan Frontier

The Gungan Frontier, igra koja podsjeća na bizarnu kombinaciju Sim Eartha, Theme Parka i naravno Star Warsa, nešto je što se zbilja dogodilo. Kako bismo objasnili zbog čega ćete sate i sate provesti razmnažajući svemirske alge i guštere? Autori su smislili blesavu priču o ponovnom naseljavanju gunganske pustoši. Naime, u Gunagn Frontieru Boss Nassa spopadne ekološka epizoda nakon čega zamoli Obi Wana (!!!) da mu pomogne oko ponovnog naseljavanja spomenute regije. Rezultat je vjerojatno najbizarnija verzija Sima ikad viđena. Toliko, dapače, da je samo sučelje u igri moralo sadržavati robota R2D2 kako bi podsjetilo igrača na to o kojem se svemiru radi. Strahota!

Star Wars: Empire Strikes Back za NES

Četvrti naslov na popisu igra je koja iz Star Warsa povlači ono što se autorima u tom trenu sviđalo te sve to lijepi na scene iz filma. Scene kojih se nitko živ ne sjeća. Star Wars Empire Strikes Back dolazi iz Lucasfilma, što je dosta bizarno uzmemo li u obzir to da je u vrijeme izdavanja (1992) spomenuta firma imala kakvu-takvu reputaciju. Rezultat je bizarni platformski naslov u kojem pola vremena provodite na poznatim, a drugu polovicu na nešto manje poznatim lokacijama, poput svijeta zupčanika ili podvodnog svijeta. Znate... ista mjesta koja je Luke posjetio tijekom filma. Ako u drugu ruku zaigrate japansku verziju koja nosi samo ime Star Wars, u njoj Luke ima crnu kosu, a Darth Vader koji se pretvara u divovskog škorpiona čeka ga na prvom nivou igre.

Star Wars: Super Bombad Racing trailer

Ako više volite utrke, tu je Super Bombad Racing, igra za PlayStation 2 u kojoj likovi iz Epizode 1 sudjeluju u utrkama čuvenim podovima. Ne, ne mislimo na laminate ili parkete, nego pod u smislu trkaći pod iliti bolid. Sva sirova zadovoljština koja proizlazi iz kontroliranja nenormalno glavate verzije Darth Maula nalazi se u igri te je, bez sumnje, vjerojatno puno bolji izvor zabave nego Star Wars: Episode One.