NITKO NIJE SIGURAN

Ovo su najluđi načini na koje hakeri mogu ukrasti vaše podatke

27.11.2017 u 07:27

Bionic
Reading

Ok, čuli ste za špijunske programe i lažne emailove, no vjerujte nam - ako netko zbilja želi ukrasti informacije, neće se susprezati ni od čega

Hakeri i hakerski napadi sve su češči na naslovnicama tehnoloških blogova, a stručnjaci iz dana u dan upozoravaju na sve veći broj hakerskih napada. Vječiti rat među sigurnosnim kompanijama i cyber kriminalcima ne jenjava, a kako bi dokazali da su neki ljudi zbilja spremni otići daleko, donosimo vam popis najbizarnijih metoda hakiranja na planetu. Brza hrana? Zagrijani procesor? Mobitel koji registrira vibracije? Nebo je granica.

Minijaturne sprave skrivene u pecivu

Neki senzori, odnosno uređaji za špijunažu toliko su maleni da mogu stati u malo pecivo. Portable Instrument for Trade Acquisition, odnosno PITA dovoljno je malen da stane u, pogodili ste, pitu. Njegov je zadatak registrirati elektromagnetna zračenja koja laptopi proizvode pri enkripciji podataka. Ti podaci se kasnije mogu dekriptirati.

Senzori za pokret u smartfonu

Ako uređaj stavite dovoljno blizu računalu, senzori za kretanje prepoznat će udaranje prstiju po tipkama i očitati što tipkate sa, pazite ovo, osamdeset postotnom sigurnošću. Na ovaj način hakeri mogu pratiti ono što tipkate, odnosno ukrasti vaše brižno upamćene lozinke.

Pametni automati za kavu

Sve što hakeri trebaju napraviti je spojiti se na mrežu putem automata za kavu, zato jer ti uređaji u pravilu nemaju nikakve vatrozide ili antivirusnu zaštitu. Drugim riječima, hakeri će korištenjem ove metode prvo preuzeti kontrolu nad vašom kavom, a nakon toga i nad vašom mrežom. Besramnici.

Lažni Wi-Fi u šoping centrima i kafićima

O ovome smo već nekoliko puta pričali. Hakeri vrlo lako mogu uspostaviti besplatni Wi-Fi  u šoping centru koji ima isto ime kao onaj pravi. Uređaji koji su upamtili staru bežičnu mrežu spojit će se na onu lažnu i ostatak je, više-manje, povijest.

LED svjetlo na računalu

Svi znamo za lampicu koja bljeska kada radi SSD ili tvrdi disk. Kako stvari stoje, postoji metoda pomoću koje haker koristeći dron ili teleskopski objektiv može doći do osjetljivih informacija pomoću softvera koji svjetlosnim kodom potajno šalje lozinke i osjetljive informacije.

Ventilatori na vašem procesoru i grafičkoj kartici

Rashladni sustavi na grafičkoj kartici mogu se mijenjati ovisno o temperaturi procesora. Hakeri ovo mogu iskoristiti kako bi rashladne sustave natjerali da se vrte u različitim frekvencijama. Obližnje računalo ili smartfon mogu osluškivati ove oscilacije te ih prevesti u binarni kod. Rezultat? Ukradene informacije poput lozinki, korisničkih imena i enkripcijskih ključeva.

Frekvencija vaše grafičke kartice

Sve grafičke kartice odašiljaju radiosignale koje haker može preuzeti pomoću jednostavnog FM prijemnika kojeg možemo pronaći u većini modernih smartfona.

Bežični pisači i digitalne kopirke

Hakeri dobro znaju da velika većina bežičnih sve-u-jedan printera u sebi nema nikakvu zaštitu. Ako se domognu nekog od tih uređaja, hakeri mogu preuzeti kontrolu nad njegovim diskom te, ako mreža nije osigurana, nastaviti s provalom u cijeli sustav. To znači da, pored provale u mreži, sljedeći put kada netko krene skenirati isprave, hakeri te informacije mogu ukrasti.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia