RIJETKO, ALI NEZABORAVNO

Plavi Mjesec: Ako nam se posreći, svjedočit ćemo ovom nebeskom fenomenu

19.08.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Večeras poslije 20 sati imat ćemo jedinstvenu priliku svjedočiti rijetkom fenomenu - plavom supermjesecu. Ako nam vremenske prilike dopuste - iako je vjerojatnost zasad mala zbog nevremena - očekuje nas spektakularan prizor jer će Mjesec zasjati u svom punom sjaju i biti vidljivo veći nego inače. U četiri mjeseca zaredom imat ćemo četiri puna supermjeseca, no samo jednom nezaboravni plavi mjesec

Kada Mjesec dosegne točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej, nalazi se u položaju supermjeseca. Kako kruži oko Zemlje po eliptičnoj putanji, postoji točka u kojoj je najbliži Zemlji (perigej) i točka u kojoj je najudaljeniji (apogej). Supermjesec se događa kada se pun ili mlad Mjesec nađe u perigeju, a u apogeju izgleda najmanji, što nazivamo mikromjesecom.

Udaljen je oko 384.000 kilometara od Zemlje, no u ponedjeljak navečer bit će nam 23.000 kilometara bliži. Ako nebo kojim slučajem bude vedro, pripremite dalekozore ili teleskope jer će uz plavi supermjesec biti vidljiv i Saturn, a tako i njegovi prstenovi.

Što je plavi mjesec?

Plavi mjesec događa se svakih dvije do tri godine, kada u jednom kalendarskom mjesecu imamo dva puna mjeseca ili četiri puna mjeseca unutar jednog godišnjeg doba. Međutim Mjesec neće izgledati plavo. Zapravo, zbog refrakcije svjetlosti u atmosferi pri zalasku Sunca izgledat će više crveno ili žuto.

Kada i gdje možete vidjeti plavi supermjesec?

Prema NASA-i, supermjesec će biti vidljiv pun tri dana, od nedjelje ujutro do srijede ujutro. Mjesec će biti najbliži Zemlji u 4.26 ujutro po AEST vremenu u utorak (14.26 EDT u ponedjeljak), no najbolji pogled za australske promatrače zvijezda bit će u ponedjeljak navečer.

Prema prognozama, Mjesec će se pojaviti oko 17 sati i bit će potpuno vidljiv iznad horizonta od 18 sati u glavnim gradovima Australije. Očekuje se da će to biti spektakularan prizor.

Najbolje vrijeme za promatranje

Profesor Richard de Grijs, astronom sa Sveučilišta Macquarie, preporučuje građanima da gledaju prema horizontu u sumrak. 'U sumrak će Mjesec biti najveći zbog načina na koji svjetlost prolazi kroz atmosferu', izjavio je Grijs.

Ako propustite plavi mjesec u ponedjeljak, možda ćete ga moći vidjeti u utorak navečer, kada će i dalje biti bliži Zemlji nego obično.

Također, supermjesec ne utječe samo na noćno nebo, već i na oceane. Tijekom punog Mjeseca njegov gravitacijski utjecaj na Zemlju uzrokuje povećane plime. Kada se supermjesec poklopi s perigejom, plime postaju još izraženije, što ponekad može izazvati lokalizirane poplave u priobalnim područjima.

Kada će se dogoditi sljedeći plavi supermjesec?

Supermjeseci se pojavljuju tri ili četiri puta godišnje, a sljedeći su predviđeni za 18. rujna, 17. listopada i 16. studenog. Rujanski supermjesec bit će još bliže Zemlji, na udaljenosti od 27.000 kilometara.

Međutim plavi mjeseci su mnogo rjeđi, pa se sljedeći neće dogoditi prije svibnja 2026. godine. Kako tada neće biti supermjeseca, sljedeći plavi supermjesec morat ćemo čekati barem tri godine.

Izraz supermjesec skovao je 1979. godine ne astronom, već - astrolog Richard Nolle.