NA ISS-U

Prava kava uskoro će se piti i u Zemljinoj orbiti!

17.06.2014 u 14:43

Bionic
Reading

Vjerovali li ne, ali astronauti na ISS-u do sada nisu mogli uživati u kavi na kakvu smo navikli na Zemlji. Koristili su različite instant napitke, a zahvaljujući Talijanskoj svemirskoj agenciji, Argotecu i Lavazzi stvari će se promijeniti, jer stiže ISSpresso

'Već neko vrijeme razmišljamo o espressu u svemiru. Danas smo u poziciji prevladati ograničenja bestežinskog stanja i uživati u dobro espressu - bez sumnje pravim simbolom proizvoda napravljenih u Italiji - na Međunarodnoj svemirskoj postaji', rekao je u priopćenju Giuseppe Lavazza.

Proizvod nazvan ISSpresso je u stanju baratati tekućinama pri visokom tlaku i temperaturi. Za razliku od uobičajenih strojeva, plastična cijev koja nosi vodu je zamijenjena čeličnom, koje mogu izdržati pritisak od 400 bara. ISSpresso je zapravo toliko složen da je mase 20 kilograma, a zadovoljava sve parametre koje je postavila Talijanska svemirska agencija:

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji uskoro će uživati u pravoj kavi



Stroj će se uskoro naći na ISS-u u misiji u kojom stiže kapetanica Samantha Cristoforetti, prvi ženski astronaut iz Italije. Ona bi trebala biti i prva koja će kušati kavu na postaji, a premda neće biti servirana u tradicionalnoj šalici već u plastičnoj vrećici, okus i aroma bi trebali biti izvorni.