NUKLEARNI ZAOKRET

Prekretnica u IT industriji: Google ulaže u male nuklearne reaktore

17.10.2024 u 11:24

Bionic
Reading

Sporazum s Kairos Powerom trebao bi omogućiti početak korištenja prvog reaktora tijekom ovog desetljeća i uključivanje više reaktora do 2035. godine

Google je potpisao ugovor o korištenju malih nuklearnih reaktora kako bi osigurao velike količine energije potrebne za napajanje njegovih podatkovnih centara za umjetnu inteligenciju.

Sporazum s Kairos Powerom trebao bi omogućiti početak korištenja prvog reaktora tijekom ovog desetljeća i uključivanje više reaktora do 2035. godine.

Tvrtke nisu dale nikakve pojedinosti o tome koliko je posao vrijedan niti gdje će graditi energetske pogone.

'Dogovor s Googleom važan je za ubrzavanje komercijalizacije napredne nuklearne energije demonstracijom tehničke i tržišne održivosti rješenja ključnog za dekarbonizaciju energetskih mreža', rekao je izvršni direktor Kairosa Jeff Olson, a prenosti BBC.

Dogovor još moraju odobriti američka regulatorna agencija US Nuclear Regulatory Commission i lokalne agencije.

Prošle su godine američki regulatori dali tvrtki Kairos Power sa sjedištem u Kaliforniji prvu dozvolu u 50 godina za izgradnju novog tipa nuklearnog reaktora.

Odmak od fosilnih goriva

U srpnju je tvrtka započela izgradnju demonstracijskog reaktora u Tennesseeju.

Startup se specijalizirao za razvoj manjih reaktora koji koriste rastaljenu fluoridnu sol kao rashladno sredstvo umjesto vode, što koriste tradicionalne nuklearne elektrane.

Nuklearna energija, koja je praktički bez emisija ugljika i daje električnu energiju 24 sata dnevno, postala je sve privlačnija tehnološkoj industriji jer pokušava smanjiti emisije iako koristi više energije.

Očekuje se da će se globalna potrošnja energije u podatkovnim centrima više nego udvostručiti do kraja desetljeća, prognoziraju u Goldman Sachsu.

Na prošlogodišnjoj konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, SAD se pridružio skupini zemalja koje žele utrostručiti svoje kapacitete nuklearne energije do 2050. u sklopu nastojanja za odmicanjem od fosilnih goriva.

Kritičari kažu da nuklearna energija nije bez rizika i proizvodi dugotrajni radioaktivni otpad.

Prošlog mjeseca Microsoft je postigao dogovor o ponovnom pokretanju rada u energetskom postrojenju Three Mile Island, mjestu najveće nuklearne nesreće u Americi 1979. godine.

U ožujku je Amazon rekao da će kupiti podatkovni centar na nuklearni pogon u državi Pennsylvania.