POKRENUT KAZNENI POSTUPAK

Prva osoba umrla u 'kapsuli za eutanaziju' u Švicarskoj, policija uhitila više ljudi

24.09.2024 u 22:45

Bionic
Reading

Policija u Švicarskoj uhitila je nekoliko osoba i pokrenula kazneni postupak u vezi sa smrću, odnosno samoubojstvom 64-godišnje žene u novoj 'kapsuli za eutanaziju'

Kapsula Sarco, koja do sada nikada nije bila korištena, dizajnirana je tako da osobi unutar nje omogućuje pritiskanje gumba koji ispušta dušik u hermetički zatvorenu komoru. Osoba potom zaspe i umire od gušenja unutar nekoliko minuta.

U priopćenju, policija je navela da su tužitelji obaviješteni od strane odvjetničkog ureda o asistiranom samoubojstvu koje se dogodilo u ponedjeljak u blizini šumske kolibe u Merishausenu, na sjeveru Švicarske, piše Sky News.

Smrt američke državljanke

Kazneni postupak je pokrenut u vezi sa smrću 64-godišnje žene iz Sjedinjenih Američkih Država. Nekoliko osoba privedeno je, a tužitelji su otvorili istragu zbog sumnje na poticanje i sudioništvo u samoubojstvu. Nizozemski list Volkskrant izvijestio je da je policija privela jednog od njihovih fotografa koji je želio snimiti korištenje Sarco kapsule.

Organizacija Exit International, koja se zalaže za pravo na asistirano samoubojstvo, a sjedište joj je u Nizozemskoj, izjavila je da stoji iza razvoja 3D printanog uređaja čiji je razvoj koštao više od milijun dolara.

U priopćenju su naveli da je Amerikanka, koja je patila od 'teškog imunološkog poremećaja', preminula u ponedjeljak popodne blizu njemačke granice koristeći Sarco uređaj.

'Mirna, brza i dostojanstvena smrt'

Florian Willet, dopredsjednik švicarske podružnice Exit Internationala, bio je jedina prisutna osoba. Opisao je smrt žene kao 'mirnu, brzu i dostojanstvenu', dodala je organizacija.

Dr. Philip Nitschke, australski liječnik i zagovornik eutanazije, koji stoji iza Exit Internationala, ranije je izjavio kako je njegova organizacija dobila pravne savjete od švicarskih odvjetnika koji su potvrdili da bi korištenje Sarco kapsule bilo legalno u Švicarskoj.

U priopćenju Exit Internationala u utorak, dr. Nitschke izjavio je kako je 'zadovoljan što je Sarco funkcionirao točno onako kako je dizajniran... kako bi pružio mogućnost izabrane, nenasilne, mirne smrti u vrijeme koje osoba odabere'.

Legalno u Švicarskoj

Švicarski zakon dopušta asistirano samoubojstvo sve dok osoba sama okonča svoj život bez 'vanjske pomoći', a osobe koje pomažu pri samoubojstvu ne smiju to činiti iz 'koristoljublja'.

Švicarska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu gdje stranci mogu legalno doći kako bi okončali svoj život. U zemlji djeluje nekoliko organizacija koje pomažu ljudima da postignu tu namjeru. Međutim, neki političari smatraju da je zakon nejasan te su pokušali zatvoriti, kako kažu, pravne rupe.

Švicarska ministrica zdravstva Elisabeth Baume-Schneider izrazila je sumnju u legalnost korištenja Sarco kapsule, naglasivši kako 'ne ispunjava zahtjeve zakona o sigurnosti proizvoda' te da 'korištenje dušika nije u skladu s člankom zakona o kemikalijama'.