U ZAGREBU

Radionica Projekta Dones okuplja vodeće međunarodne fuzijske stručnjake

01.10.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Treća radionica Projekta Dones, najvećeg europskog pothvata u području energije fuzije, koji u u organizaciji vodećih španjolskih i hrvatskih znanstvenih instituta okupljaju međunarodne fuzijske stručnjake i inženjere, počela je u utorak u Zagrebu

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David M. Smith rekao je da IRB ima čast igrati ključnu ulogu u koordinaciji istraživanja fuzije u Hrvatskoj, na projektu koji je 2018. proglašen znanstvenom infrastrukturom od strateške važnosti za Europsku uniju.

Ističe da projekt nadilazi okvire same energije i obuhvaća biomedicinu, proizvodnju izotopa, nuklearnu fiziku, znanost o materijalima i astrofiziku. Također seže u industrijsku primjenu kao što su neutronska tomografija, rukovanje tekućim metalima, napredna robotika i senzorski sustavi.

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević kazala je da je projekt važan u nastojanjima za postizanje održive budućnosti s niskim udjelom ugljika te da je on dokaz potencijala europske suradnje, koji nadilazi europske granice.

Španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Juan González-Barba čestitao je voditeljima suradnje fizičara Tončiju Tadiću s Instituta Ruđer Bošković i direktoru Ifmif-Dones konzorcija Ángelu Ibarri Sánchezu što su razvili vrhunsku znanstvenu suradnju koja je postala najperspektivnije polje bilateralne suradnje dviju država.

'Činilo se da će dugi niz godina glavna točka suradnja Hrvatske i Španjolske biti nogomet, koja je krenula s Davorom Šukerom i Lukom Modrićem', rekao je španjolski veleposlanik komentirajući nastavak suradnje dviju država i kroz znanosti, te je podsjetio da je Španjolska odlikovala fizičara Tončija Tadića za tu suradnju.

Projekt Dones najveći europski pothvat u području energije fuzije

Ángel Ibarra Sánchez predstavio je stanje projekta i rekao da je prošao fazu mukotrpne papirologije te da je počela gradnja zgrada kod Granade u koje će biti smješteno eksperimentalno postrojenje Ifmif-Dones.

Projekt Dones najveći je europski pothvat u području energije fuzije, ključan za razvoj budućih fuzijskih elektrana, u kojem Hrvatska, zajedno sa Španjolskom, ima ključnu ulogu.

Na inicijativu Hrvatske i Španjolske, 2018. godine proglašen je znanstvenom infrastrukturom od strateške važnosti za EU u okviru Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI). Time projekt dobiva prednost u financiranju iz europskih i nacionalnih sredstava, ali se i obvezuje organizirati vlastitu Mrežu Korisnika na razini EU.

Fuzijska istraživanja u Hrvatskoj, te sudjelovanje Hrvatske u projektu Dones koordinira IRB pod vodstvom Tončija Tadića, u sklopu Konzorcija Dones.hr uz partnere: Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.