STARTUP FACTORY

Startup iz ZICER-ovog inkubatora SplxAI stvara rješenja za kibernetičku sigurnost

01.10.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Početkom rujna u domaćim tech krugovima pročula se vijest o investiciji od dva milijuna dolara u startup SplxAI. Taj se startup plasirao i u finale Startup Factory akceleracijskog programa. Prošloga tjedna u ZICER-u održan je Fireside Chat na kojem je Kristian Kamber, suosnivač SplxAI-a, sa sudionicima ZICER-ovih akceleracijskih programa podijelio iskustvo dolaska do investicije

Kako bi se što više približili modelu funkcioniranja startupa koji je realizirao veliku investiciju, ZICER je razgovarao sa stručnjakom u području kibernetičke sigurnosti Markom Lihterom, Business Development Managerom u SplxAI-u, koji je upoznat sa svim preprekama i izazovima koji prethode uspjehu.

SplxAI razvija sigurnosna rješenja za aplikacije umjetne inteligencije poput chatbota. Čime se ovaj startup bavi za ZICER je objasnio Marko: 'Znate ono kad razgovarate s virtualnim asistentom, a brinete se o sigurnosti podataka? E pa, mi smo tu da osiguramo da su takve interakcije sigurne za sve korisnike i sustave. Naša ciljna skupina su tvrtke koje koriste AI u svojim proizvodima, a trenutno smo u fazi proširenja funkcionalnosti i skaliranja našeg proizvoda.'

Tim, koji je nastao spletom neočekivanih okolnosti, danas broji 15 ljudi

„Naši osnivači, Ante Gojsalić i Kristian Kamber, spojili su se na pomalo neobičan način. Antin šogor Petar prije tri godine letio je s Kristianom i pričali su o pokretanju startupa. Kad je Ante prošle godine imao ludu ideju o SplxAI-u, Petar je iskopao Kristianov kontakt i spojio ih – i ostalo je povijest! Ante vodi naše developere i tehnički razvoj proizvoda, dok je Kristian zadužen za biznis stranu i go-to-market strategiju“, priča Marko.

Njihov tim u ovom trenutku čini 15 ljudi, većinom iz Hrvatske, uključujući pravu kremu talenata poput informatičkih olimpijaca. Imaju i dva člana tima u Indiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, a i dalje planiraju širiti međunarodni tim, posebno na biznis strani.

„Želimo njegovati dinamičnu i pozitivnu kulturu s otvorenom i transparentnom komunikacijom, a najvažnije nam je pronaći motivirane članove kako bi naš duh ostao snažan unatoč brzom rastu“, naglašava Marko.

O ideji i inspiraciji

„Ideja je nastala kada je Ante na prijašnjem poslu shvatio koliko brzo AI ulazi u sve sfere života, a sigurnost ostaje po strani. Inspiraciju crpimo iz Ante, koji ima neograničenu količinu ideja iz dana u dan – ne znamo odakle mu sve to“, uz smiješak konstatira Marko i nastavlja: „Kroz razgovore s kupcima i stručnjacima odlučujemo koje ideje prioritizirati, i tako smo odabrali ofenzivnu sigurnost kao početni korak u SplxAI-u. Motivira nas strast prema inovacijama i činjenica da možemo napraviti nešto što će imati pozitivan utjecaj na svijet – to nam daje vjetar u leđa!“

Startup zajednica i motivirajuće okruženje

Od proljeća, SplxAI je u ZICER-ovom inkubatoru, a donedavno su bili i dio Startup Factory akceleratora. ZICER je pitao Marka o njihovim iskustvima s vodećim startup hubom u Hrvatskoj.

'Preporučili bismo svakom mladom startupu da se pridruži ZICER-u. Tamo vas čeka tim iskusnih ljudi koji su prošli sve faze razvoja startupa i spremni su podijeliti svoje znanje. Pored toga, imate pristup brojnim kontaktima, kvalitetnim edukacijama i resursima koji će vam olakšati put', rekao je Marko.

Jasna vizija znači izvjesnije ostvarenje ambicija

SplxAI navodi da 'ima jasnu viziju glede kratkoročnih ciljeva i dugoročnog rasta', te su 'uvijek spremni pivotirati u skladu sa zahtjevima tržišta'.

'Za pola godine vidimo se kao startup s najnaprednijim sigurnosnim rješenjem za umjetnu inteligenciju i želimo biti prepoznati kao najinovativniji igrač u ovom sektoru. U godinu dana planiramo svoju tehničku dominaciju pretočiti u tržišnu i postati lideri u sigurnosti AI-a. Uz to, sljedeće godine očekujemo novu investicijsku rundu, no detalje još nismo spremni otkrivati', priča Marko koji o dugoročnijim planovima kaže:

'Za pet godina će biti jasno – ili smo uspjeli ili nismo, ali znamo da smo spremni dati sve od sebe. Ne oslanjamo se na sreću, već na uporan rad i inovacije. Naš cilj je postaviti nove industrijske standarde za sigurnost AI-a i osigurati da 50 posto svjetskih kompanija koje koriste umjetnu inteligenciju imaju neku vrstu SplxAI zaštite. To bi bio ogroman uspjeh i dokaz da smo postigli ono što smo zamislili.'

O investiciji

Nedavno je startup SplxAI dobio investiciju od dva milijuna dolara od strane investitora iz SAD-a, Poljske i Nizozemske. Zanimalo nas je kada su započeli i kako su tekli pregovori. O tome nam je Marko ispričao:

'Pregovore za investiciju započeli smo početkom godine, a trajali su nekoliko mjeseci. Proces je bio izazovan i puno smo naučili. Najviše nas je iznenadila količina administracije i koliko dugo proces zapravo traje. S ovom investicijom planiramo pokriti troškove razvoja i go-to-market strategije za sljedećih 12+ mjeseci, ubrzati razvoj proizvoda i agresivno osvajati tržišta u EU i SAD-u.'

Trenutni fokus im je na rastu i jačanju pozicije na ključnim tržištima.