kako i zašto

Riješite se prljavštine i bakterija: Kako temeljito očistiti tipkovnicu

04.08.2024 u 21:13

Bionic
Reading

Tipkovnice često nisu među prioritetima pri čišćenju doma ili ureda. No kako smo često u kontaktu s njima, higijenu treba redovno održavati

Istražimo zašto biste trebali očistiti tipkovnicu i kako to ispravno učiniti.

Zašto treba čistiti tipkovnicu?

Tipkovnice nisu najčišći predmeti u vašem domu ili uredu. Mnoštvo mrvica hrane koju jedete dok radite ili surfate probija se među tipke i nakuplja se ispod njih.

Potraje li to dovoljno dugo, nakupit će se prilična količina prljavštine, pa i organizama koji nemaju što tražiti u inače čistoj prostoriji.

Opće mjere opreza prilikom čišćenja tipkovnice

Prije nego naučite kako očistiti tipkovnicu računala i ukloniti svu tu prljavštinu, usvojite ove mjere opreza.

1) Isključite tipkovnicu iz računala

Ne samo što nećete imati problema sa strujom, već nećete ni slučajno tipkati besmislice. Za prijenosno računalo je najbolje ištekati ga iz struje prije početka čišćenja.

2) Stavite tipkovnicu iznad nečeg što će uhvatiti prljavštinu

Možete se riješiti nekih većih čestica prljavštine uz minimalan napor. Postavite tipkovnicu iznad kante za smeće ili sudopera, pa je snažno protresite.

3) Pažljivo uklonite tipke

Ako trebate ukloniti tipke na tipkovnici prije nego što počnete s čišćenjem, budite oprezni kada ih skidate da ih ne biste oštetili.

Kako očistiti tipkovnicu?

Dostupno je nekoliko opcija, pa ih pogledajte sve i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

1) Komprimirani zrak

Komprimirani zrak najbolji je način za čišćenje tipkovnice na kojoj se nakupio tanak sloj prljavštine.

Riječ je o limenci punoj zraka pod visokim tlakom. Kada pritisnete čep na vrhu, komprimirani zrak izbija i ispuhuje prašinu ispred mlaznice.

Dobro će poslužiti za uklanjanje prašine iz unutrašnjosti računala i drugih elektroničkih uređaja.

2) Uklanjanje prljavštine korištenjem sluzi za čišćenje

Kvalitetna sluz za čišćenje treba biti dovoljno ljepljiva da bi pokupila svu prljavštinu i dlačice na tipkovnici, ali nije dovoljno ljepljiva da bi vam zalijepila tipkovnicu ili ruke. Sluz treba pritisnuti na tipkovnicu i zatim je odlijepiti.

3) Dubinsko čišćenje alkoholom

Za čišćenje ljepljive tipkovnice komprimirani zrak i sluz neće biti dovoljni. Trebat ćete izopropilni alkohol (otopinu koja sadrži najmanje 70 posto alkohola).

Uzmite pamučni štapić, umočite ga u tekućinu i zatim trljajte tipke dok ne postignete željeni rezultat. Za temeljito čišćenje možda će biti nužno ukloniti tipke.

4) Steriliziranje tipkovnice

Za ovo možete upotrijebiti maramice za dezinfekciju, ako ne sadrže izbjeljivač. Također, na raspolaganju je štapić za sterilizaciju UV-C koji emitira ultraljubičasto svjetlo, a ono oštećuje bakterije i viruse do točke u kojoj odumiru.

Kako očistiti tipkovnicu prijenosnog računala?

Obične tipkovnice olakšavaju skidanje tipki i čišćenje između praznina. Kod prijenosnih računala to u pravilu nije moguće ili je puno teže učiniti.

Provjerite možete li odvojiti tipke, najbolje u pratećoj dokumentaciji proizvođača laptopa. Ako nema uputa, bolje je ostaviti ih na miru.

Nakon što ste to provjerili, isključite prijenosno računalo i ištekajte ga iz struje. Zatim slijedite upute proizvođača (ako su dostupne).

Ako ih nema, upotrijebite sluz za čišćenje tipkovnice kako biste se riješili većih čestica i izopropilni alkohol za tvrdokornije mrlje.

Također možete okrenuti prijenosno računalo naopako i protresti ga da biste uklonili prljavštinu. Učinite to iznad sudopera ili kante za smeće kako biste uhvatili svu prašinu koja padne.

Kako očistiti tipkovnicu za Mac?

Ako želite znati kako očistiti tipkovnicu za MacBook, Apple ima dokumente u kojima to objašnjava.

Ukratko, ne savjetuju otopine za čišćenje koje koriste puno vlage i aerosolne sprejeve. Lagano navlažite krpu s mikrovlaknima i prebrišite površinu tipkovnice njome.

Za tvrdokorniju prljavštinu upotrijebite štapić s vatom i izopropilni alkohol. Nemojte natopiti vatu, već je samo navlažite.

Kako očistiti mehaničku tipkovnicu?

Mehaničke tipkovnice mogu biti malo zahtjevnije za čišćenje od onih membranskih, s obzirom na složene mehanizme prekidača ispod svake tipke.

Trebat ćete alat za uklanjanje tipki, pamučne štapiće i malo izopropilnog alkohola.

Prvo skinite sve tipke na tipkovnici. Ako mislite da se nećete moći sjetiti njihovog točnog rasporeda kasnije, prvo je fotografirajte da biste mogli pravilno vratiti tipke.

Zatim uzmite štapiće i alkohol, pa nježno očistite oko tipki i prekidača. Ako želite, možete pripremiti zdjelu tople vode sa sapunom i ostaviti tipke u njoj nekoliko sati. Dobro ih osušite prije nego što ih vratite.

Prolijevanje je najveći problem kod mehaničkih tipkovnica. Ako prolijete tekućinu, pokušajte ne naginjati tipkovnicu jer bi tekućina mogla dospjeti u mehanizme tipki.

Umjesto toga, uklonite kapice tipki i nježno obrišite svu tekućinu koju pronađete među njima. Nakon toga je očistite izopropilnim alkoholom, piše Make Use Of.